<strong>FIKK UTSETTELSE:</strong> Romell Broom (52) må tilbake til dødskammeret etter den mislykkede henrettelsen. Foto: MYNDIGHETENE I OHIO/AP/SCANPIX
FIKK UTSETTELSE: Romell Broom (52) må tilbake til dødskammeret etter den mislykkede henrettelsen. Foto: MYNDIGHETENE I OHIO/AP/SCANPIX Vis mer

Henrettelsen av Romell (52) mislyktes

Bødlene klarte ikke å finne ei passende blodåre å sprøyte giften inn i. Nytt forsøk i neste uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Dødsdømte Romell Broom (52) skulle etter planen henrettes i går, men må tilbake til dødskammeret i Lucasville i Ohio om ei uke fordi bødlene mislyktes i å finne ei passende blodåre å sprøyte giften inn i, skriver AP.

52-åringen er dømt til døden for å ha voldtatt og drept ei 14-årig jente i 1984.

Gråt
Broom var rolig og samarbeidsvillig da han ankom dødskammeret, men ble etter hvert svært stresset da teknikerne gang på gang mislyktes i å finne ei blodåre som ville motta kanylen uten å kollapse.

Den dødsdømte prøvde selv å hjelpe til med å finne ei passende åre, men heller ikke dette hjalp. Til slutt rullet han seg over på magen og begynte å gråte.

Etter at to timer hadde gått uten at det hadde lyktes delstaten å henrette Broom, grep advokaten hans inn for å skåne klienten. Henrettelsen ble avbrutt, og Ohios guvernør Ted Strickland utsatte fullbyrdelsen av dødsdommen i ei uke.

Dermed må Broom returnere for et forsøk nummer to. Advokatteamet hans mener 52-åringen må få slippe å returnere til dødskammeret, fordi det vil være en ondsinnet og usedvanlig straff i strid med den amerikanske grunnloven.

Omstridt metode
Metoden med å henrette fanger med intravenøs væske er omstridt, og gemyttene dempes neppe noe særlig etter dette, skriver Times Online.

36 av de 37 amerikanske delstatene som praktiserer dødsstraff, bruker giftinjeksjon. I de fleste statene skjer dette ved at fangen først får et drypp med en saltløsning, før den dødelige blandingen av tre stoffer injiseres.

Broom-tilfellet er første gang Ohio bruker to forsøk på å henrette en fange siden delstaten gjenopptok henrettelser i 1999. Det er imidlertid ikke første gang det oppstår problemer under henrettelser der:

I 2006 brukte bødlene halvannen time på å finne ei passende blodåre på Joseph Clark, som hoderystende konstaterte at «Det virker ikke». Året etter skjedde det samme med Christopher Newton, som først døde etter to timer.

Antidødsstrafforganisasjonen ACLU (American Civil Liberties Union) krever at Ohio stanser alle planlagte henrettelser inntil metoden er grundig evaluert.

Delstaten har henrettet 32 personer siden 1999, alle har vært menn.

<strong>DØDSKAMMERET:</strong> Rommet der dødsdømte i Ohio henrettes, i Southern Ohio Correctional Facility i Lucasville. Mens fangen får en dødelig injeksjon, sitter vitner i stolene i forgrunnen. Foto: KIICHIRO SATO/AP/SCANPIX
DØDSKAMMERET: Rommet der dødsdømte i Ohio henrettes, i Southern Ohio Correctional Facility i Lucasville. Mens fangen får en dødelig injeksjon, sitter vitner i stolene i forgrunnen. Foto: KIICHIRO SATO/AP/SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer