Henrettelsen gir økt terrorfare

TERRE HAUTE (Dagbladet): Oklahoma-bombemannen Timothy McVeigh er død, men hatet mot sentrale myndigheter og FBI lever i beste velgående. Gårsdagens henrettelse har gitt ekstremister, våpenelskere og myndighetshatere nye vekstvilkår, og USA kan få nye terrorister som McVeigh.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- FBI og regjeringen skulle ha gitt McVeigh en ny rettssak og ikke hatt hastverk med å henrette ham. De kunne sende inn tanks og drepe folk i Waco uten å straffes for det. Og FBI kunne skyte folk i Ruby Ridge uten å tenke på annet enn ferie på Bahamas etterpå. Hvorfor behandles McVeigh annerledes? spør en opphisset James Baker.

Han synes USA likner en politistat.

Nye terrorister

Våpenelskeren og regjeringshateren Baker har kastet seg i jeepen sammen med Donald Smith og Peggy Vires, kjørt fra Scottsburg på grensa til Kentucky og demonstrert mot henrettelsen av Timothy McVeigh i helga.

De er ikke alene om sitt hat mot FBI.

I Midtvesten, i Montana, Idaho og i Nord-Carolinas fjellområder er det mange likesinnede. Gårsdagens henrettelse har bekreftet ekstremistenes konspirasjonsteorier om FBI. Og nye McVeigher kan lett klekkes ut.

- Jeg tror ikke det var et uhell at FBI fant 4400 sider som forsvaret skulle vært forelagt før rettssaken, sier McVeighs advokat Chris Tritico til Dagbladet få timer etter at Timothy McVeigh ble henrettet i går.

Hindre rettferd

- Det ble sendt ut 16 direktiver fra FBI-sjefen om at alle papirer skulle være tilgjengelige for oss før saken kom opp i retten. Det dukket likevel opp hundre esker med dokumenter som vi ikke ble forelagt før vi anket saken. Det er mulig FBI heller ikke denne gangen hadde tenkt å avsløre at de fremdeles satt på dokumenter, men at en person ikke ville være med på å hindre rettferdigheten, sier Tritico.

Han håper Terry Nichols' anke til høyesterett kan kaste lys over det han kaller FBI-juks. Terry Nichols fikk livstidsfengsel som McVeighs medhjelper i bombingen av Alfred P. Murrah-bygningen i Oklahoma City i 1995.

Konspirasjon

McVeigh har vunnet en merkelig personlig seier ved sin død.

Selv moderat konservative amerikanere mener FBI bevisst drepte sektmedlemmer i Waco i 1993. Det fikk ingen konsekvenser. Når Bush-regjeringen ikke vil bruke tid på FBI-fadesen i McVeigh-saken er det duket for nye konspirasjonsteorier som vil synke inn hos langt flere enn de mest ekstreme.

- Jeg mener McVeigh måtte henrettes for den forferdelige handlingen han begikk, men det skremmer meg at advokatene ikke fikk bruke mer tid på dokumentene og en høring, sier Bob, som rydder rom på Travel Lodge i Terre Haute.

DØDENS SENG: Her døde Timothy McVeigh.
FBI-HAT: James Baker og Peggy Vires fra Scottsburg sør i Indiana demonstrerte sin sympati med McVeigh i helga.