- Henrettelsen hjelper ikke det irakiske folk

Saddams regime drepte broren. Likevel er Majed Dakhil imot henrettelsen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Broren hans, Abid, var visejordbruksminister i Irak, men sammen med ministeren trosset han sin øverste leder i en politisk sak. Det endte med at de begge ble hengt, 29. juli 1990. Selv jobbet norsk-irakiske Majed Dakhil aktivt mot Saddam Husseins regime i mange år, og i 1975 måtte han flykte.

Likevel var Dakhil i mot at Hussein skulle henges. Han mottok budskapet i dag med frykt for situasjonen i hjemlandet.

- Jeg vet ikke hvordan vi skal kunne hjelpe Iraks folk hvis vi skal fortsette å hevne. Nå kan noen komme til å hevne henrettelsen av Saddam Hussein. Blod har flytt i hele Iraks historie. Vi kan ikke bygge landet vårt hvis vi skal fortsette sånn, sier Dakhil, som har bodd i Norge i 18 år.

Flere irakere i Norge er enige. Hamad Abdul-Jabbar Shoraidah flyktet fra Irak etter sjiamuslimenes opprør mot Saddams regime etter golfkrigen, og har bodd i Oslo i åtte år.

- Når den irakiske regjeringen i dag henretter sine motstandere, er de ikke bedre enn Saddam selv. Det er først og fremst dialog, ikke vold, som løser Iraks problemer, sier eksilirakeren til NTB.

Norsk-kurdere mener at det at Saddam Hussein ble henrettet allerede nå, gjør at han ikke blir stilt til ansvar for alle forbrytelsene han har vært med på.

Hjemme hos Raswan Abuzed, leder i Norsk-Kurdisk forening, ble henrettelsen heller ikke feiret.

- Hva er forskjellen mellom irakiske myndigheter og Saddam nå? En felles, irakisk identitet finnes ikke. Saddams død kan uansett aldri samle nasjonen, sier han til NTB.

IMOT HENRETTELSEN: Norsk-irakiske Majed Dakhil, her med datteren, kjempet mot Saddam Husseins regime, men er likevel imot henrettelsen. Arkivfoto: Rune Petter Ness/Scanpix
IMOT HENRETTELSEN: Norsk-irakiske Majed Dakhil, her med datteren, kjempet mot Saddam Husseins regime, men er likevel imot henrettelsen. Arkivfoto: Rune Petter Ness/Scanpix Vis mer
- Henrettelsen hjelper ikke det irakiske folk
- DIALOG LØSER PROBLEMENE: Farida Abbas og Raswan Abuzed, uttalte seg lørdag i anledning Saddam Husseins henrettelse.