Norsk statsborger dømt døden i Somaliland

Henrettelsen utsatt

I dag skulle Saad Jidre (54) henrettes i Hargeisa. Noen timer før den planlagte henrettelsen fikk den 54 år gamle norske statsborgeren beskjed om at henrettelsen var utsatt.

UTSATT: Saad Jidre fra Oslo er dømt til døden i Somaliland, i dag ble henrettelsen utsatt. Foto: Privat
UTSATT: Saad Jidre fra Oslo er dømt til døden i Somaliland, i dag ble henrettelsen utsatt. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Saad Jidre er naturlig nok veldig sliten, men samtidig veldig lettet og glad for at den planlagte henrettelsen er utsatt på ubestemt tid. Vi har ikke fått garantier for at den planlagte henrettelsen av Saad Jidre er endelig avlyst, sier hans norske bistandsadvokat Farid Bouras i Advokatfirmaet Elden til Dagbladet.

- Det har vært veldige tunge dager for oss, men nå føler vi at viser ser et lys i enden av tunnelen, sier Mustafa Hayd, en av Saad Jidres sønner i Oslo.

- Vi er selvfølgelig lettet, da den planlagte henrettelsen av pappa i Somaliland ble utsatt. Vårt håp er at norske myndigheter presser på for å få stoppet dødsdommen. Håpet er at norske myndigheter engasjerer seg like mye for pappa som de gjorde for de to mennene som ble arrestert i Kongo. Pappa forsvarte seg da han uten grunn ble angrepet, sier sønnen.

FAR OG SØNN: - Vi er svært lettet, heldigvis ble henrettelsen av pappa utsatt, sier sønnen Mustafa Hayd (t.h.). Her sammen med sin far - dødsdømte Saad Jidre. Foto: Privat
FAR OG SØNN: - Vi er svært lettet, heldigvis ble henrettelsen av pappa utsatt, sier sønnen Mustafa Hayd (t.h.). Her sammen med sin far - dødsdømte Saad Jidre. Foto: Privat Vis mer

Lettet, men preget

I hele går og i dag har Bouras sittet i telefonsamtaler med myndighetene i Somaliland, for å forhindre at dødsdommen mot Saad Jidre (54) skulle fullbyrdes.

- Han er svært glad for at norske medier og etter hvert norske myndigheter har engasjert seg, og lagt press på myndighetene i Somaliland, sier bistandsadvokat Farid Bouras.

- Hvordan har Saad Jidre det nå?

- Han er lettet over at henrettelsen er utsatt, men samtidig er han naturlig nok veldig preget av situasjonen. Han vet ikke hva som kan komme til å skje. Saad Jidre er i en helt forferdelig situasjon, sier Farid Bouras til Dagbladet.

Frykter blodhevn

Sammen med advokat John Christian Elden forsøker Bouras nå å få direkte kontakte med president Muse Bihi Abdi. For å få presidenten til å gi de samme forsikringer som Somalilands utenriksminister Yasin Haji Mohamoud har gitt.

- Like viktig er det nå få kontakt med klanlederne i Somaliland. Både Saad Jidre og avdøde tilhører to av de mektigste klanene i landet.

- Får vi til en avtale med det øverste rådet til klanene, kan vi forhindre at denne saken utvikler seg til blodhevn, sier Bouras.

- Det er slik i Somaliland at klanene har stor makt, og på mange måter er viktigere enn de som sitter som ledende politikere i landet, sier Farid Bouras.

HAR HÅP: Bistandsadvokat Farid Bouras har håp om at press fra Norge, kan føre til at Saad Jidre blir overført til Norge. Foto: Advokatfirmaet Elden
HAR HÅP: Bistandsadvokat Farid Bouras har håp om at press fra Norge, kan føre til at Saad Jidre blir overført til Norge. Foto: Advokatfirmaet Elden Vis mer

- Etter at min kollega Farid Bouras kontaktet diverse høytstående personer i landet og andre kanaler, har saken også skapt store overskrifter i aviser i Somaliland. Det virker nå som om myndighetene der, tar saken på høyeste alvor. Vi er kjent med at det fredag kveld skal ha vært et krisemøte hos presidenten, der vår klient var agenda, sier advokat John Christian Elden.

Hjem til Norge

- Vi holder tett dialog med vår klient og snakker med ham daglig. Vi håper at norske myndigheter også er behjelpelig med prosessen om å få han overført til Norge. Farid Bouras er parat til å reise nedover på kort varsel, sier Elden.

- Vårt håp er at det blir et kraftig politisk press fra Norge, og at norske politiske myndigheter virkelig engasjerer seg, sier Bouras.

- Det kan forhåpentligvis føre til at Saad Jidre blir overført til Norge. Slik at vi kan få en rettferdig rettssak, ført og behandlet for en norsk domstol. Da vil saken bli ordentlig opplyst, sier Farid Bouras til Dagbladet.

FORSVARTE SEG: Da Saad Jidre ble angrepet i Hargeisa, brukte han en slik forsvars-spray til å forsvare seg. Sprayboksen var et av bevisene mot den norske statsborgeren i retten i Somaliland. Foto: Privat
FORSVARTE SEG: Da Saad Jidre ble angrepet i Hargeisa, brukte han en slik forsvars-spray til å forsvare seg. Sprayboksen var et av bevisene mot den norske statsborgeren i retten i Somaliland. Foto: Privat Vis mer

Nekter skyld

Saad Jidre som ble norsk statsborger i 1995, var på ferie i sitt tidligere hjemland, da han natt til 5. april i år ble pågrepet av politiet i hovedstaden Hargeisa.

Han ble da anklaget for å ha drept en yngre mann.

Da Dagbladet intervjuet ham på telefon i sommer, vedgikk Saad Jidre at han ufrivillig hadde havnet i et basketak med mannen, om kvelden lørdag den 4. april i år.

- Jeg ble angrepet og forsvarte meg, før jeg kom meg i sikkerhet, fortalte Jidre, som understreket at han bare hadde forsvart seg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer