Henretter, fengsler og torturerer fritt

Ny Amnesty-rapport varsler om grove krigsforbrytelser i Syria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Syriske sikkerhetsstyrker og regimetro militser bomber, henretter, fengsler og torturerer uten at noen stiller dem til ansvar for det, advarer Amnesty International.

I den ferske rapporten «Deadly Reprisals» fastslår Amnesty International at det finnes klare beviser for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten begått av den syriske hæren og av militssoldater som støtter den.

Soldatene går inn i byer og landsbyer i Syria, gjennomfører summariske henrettelser, setter fyr på boliger og brenner likene etter kaldblodige drap, skriver Amnesty i sin rapport. Samtidig utsettes boligområder i Syria for et hensynsløst bombardement, mens fanger rutinemessig tortureres, noen ganger til døde.

- Sikkerhetsstyrkene velger ut områder der de mistenker at støtten til opposisjonen befinner seg. Her dreper og torturer de alle, også kvinner og barn, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty i Norge.

Amnesty til stede Syria har nektet Amnesty innpass i landet, men organisasjonen har i hemmelighet hatt folk inne i Syria i april og mai i år, skriver Amnesty i sin rapport.

- Den syriske regjeringen har forsøkt å unngå å bli gransket ved å utestenge Amnesty International, andre menneskerettighetsobservatører og internasjonal presse, men dette har den ikke lyktes med, fastslår Amnestys kriserådgiver Donatella Rovera, som selv har deltatt i feltarbeidet i Syria.

I løpet av besøket har Amnesty vært i en rekke byer og landsbyer i provinsene Idlib og Aleppo nord i Syria. Mer enn 200 mennesker er blitt intervjuet av Amnestys utsendinger.

Blant informantene er slektninger til drepte og pågrepne, mennesker som hadde fått hjemmene sine ødelagt, overlevende fra angrep og løslatte fanger.

Vitneskildringer I Idlib by så Amnestys utsendte store mengder soldater og sivilkledde krigere fra den regimetro shabihamilitsen. Folk i byen fortalte at de var redde.

Flere andre steder ble Amnesty fortalt at soldater hadde gått fra hus til hus etter sammenstøt med væpnede opprørere. Boliger ble plyndret og stukket i brann, mens beboere ble drept og pågrepet.

I Saraqeb kunne en beboer fortelle at soldatene hadde tatt seg tid til å gå inn i hvert eneste hjem etter et væpnet sammenstøt. Der henrettet soldatene personer som ifølge beboeren ikke hadde noe med opprørsstyrkene å gjøre.

- Hæren ser ut til å se på alle menn i disse byene som terrorister, sier beboeren ifølge Amnesty.

I landsbyen al-Bashiriya skal 95 hus ha blitt stukket i brann.

- Soldatene gikk rundt i landsbyen i flere timer, satte fyr på hus og drepte dyrene, forteller en av beboerne.

Organisert mønster Ifølge Amnesty viser den nye rapporten at overgrepene mot sivilbefolkningen i Syria er en del av et organisert mønster.

- Denne rapporten legger fram flere detaljerte bevis for at syriske myndigheter nå er delaktig i et langvarig, omfattende og brutalt angrep mot sivilbefolkningen, sier Rovera.

Amnesty krever nå at FNs sikkerhetsråd må samle seg om konkrete tiltak for å få slutt på menneskerettighetsbruddene og for å få stilt overgriperne til ansvar.

Verdenssamfunnet framstår som lammet, mener Egenæs.

- Overgrepene begås både av regjeringsstyrkene og militsen med fullstendig straffefrihet. Når skal verdenssamfunnet reagere? spør han. (©NTB)