Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Henretter Hajieh (35) og Leyla (18)

Steines og henges i Iran før jul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hajieh Esmailvand (35) ble dømt til døden ved henging på grunn av utroskap. Hun anket dommen, skriver Aftonbladet.

Skal dø før jul

Nå har en iransk domstol dømt kvinnen til døden ved steining i stedet.

Domstolen har lagt til grunn at dommen kan gjennomføres før jul, kanskje allerede 21. desember.

Det er fem år siden Esmailvand ble arrestert for utroskap nordvest i Iran. Også mannen hun skal ha vært sammen med, en gutt på 17 år, ble arrestert. Kvinnen ble dømt til fengsel og deretter til døden ved henging. Den da 17 år gamle gutten skal henrettes ved henging, ifølge Amnesty. Også denne dommen kan bli utført raskt.

Nå jobber både Amnesty og flere støttegrupper med å stanse henrettelsene. Svensk Amnesty har laget et opprop mot henrettelsen.

\'Amnesty frykter at Hajieh Esmailvand snarlig kan bli henrettet etter at iransk høyesterett opprettholdt dommen for utroskap i november,\' skriver organisasjonen.

Henretter utviklingshemmet

Også en annen kvinne venter på å bli henrettet i Iran: Leyla M (18) er utviklingshemmet og mentalt rundt åtte år gammel, men risikerer henrettelse ved henging for umoralske handlinger, skriver Amnesty i Norge på hjemmesidene sine.

Leyla ble tvunget til å brødfø familien sin ved å prostituere seg som liten jente, og det er dette hun nå er dømt til døden for.

Så snart dommen er opprettholdt av Høyesterett, kan Leyla bli henrettet. Hengingen kan derfor skje før jul. Amnesty arrangerer et demonstrasjonstog foran den iranske ambassaden i Oslo og har startet en underskriftskampanje på nettet for å få stoppet henrettelsen av den psykisk utviklingshemmede jenta.

Senest i august ble 16 år gamle, psykisk syke Ateqeh Rajabi henrettet ved henging på gata i byen Neka nord i Iran.

I fjor ble minst 108 mennesker henrettet i Iran, ifølge Amnestys tall.

OFFENTLIG HENGING:</B> 34 år gamle Mohammad Ali Firouzi ble henrettet i byen Marvdasht i februar. Offentlige henrettelser er vanlig i Iran.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media