Henretter og høster

Kina henretter offisielt over 1.000 mennesker årlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da liket av Qui Xuanming kom til krematoriet etter at han ble henrettet for skattesvik i fjor, gjenkjente broren ham på klærne. Hodet var inntullet i gasbind etter nakkeskuddet.

- Klærne var åpnet og skjorta var trukket opp, forteller broren til The New York Times.

- Det var blod på skjorta. Jeg skjønte hva som var skjedd. Magen var sprettet opp og innvollene veltet ut.

Fjerner organer

Qui hadde lagt voldsomt på seg i fengselet, forteller broren. Fettlaget var flere tommer tykt.

- Såret var sikkert 30 centimeter langt. Jeg hadde blod på hendene og skrek til dem: - Dere har rotet med ham!

Qui Xuanming var blitt en av mange hundre, eller kanskje tusener, som hvert år får indre organer fjernet umiddelbart etter at de henrettes i Kina.

Kina henretter flere mennesker enn resten av verden samlet. Det virkelige antallet er en nøye voktet statshemmelighet.

Amnesty International registerte at 18 194 henrettelser ble omtalt i kinesiske medier gjennom 90-årene, 1 263 av dem i 1999.

Kina-eksperten Robert Munro i London mener det virkelige tallet er langt, langt høyere og at mange henrettelser ikke omtales i mediene. Juridiske tidsskrifter skal ha operert med nærmere 1 000 henrettelser pr. år i enkeltbyer.

Krever tillatelse

I henhold til en lovbestemmelse fra 1994 trenger myndighetene den dømtes eller slektningenes skriftlige tillatelse for å fjerne organer, men mye tyder på at regelen brytes systematisk.

Både buddhisme og konfutseanisme lærer at kroppen skal forbli urørt etter at døden inntrår. Dermed er det tvilsomt om mange fanger virkelig gir sitt tilsagn.

Qui ble ifølge pressereferater fra rettssaken dømt for å ha lurt unna nærmere 18 millioner kroner i skatt sammen med sine medtiltalte. Familien ble opprinnelig bedt om å betale transporten fra retterstedet til krematoriet.

Men etter at broren protesterte mot at kroppen var åpnet, frafalt myndigetene kravet. Regning på kulen, som Kina også ofte sender de etterlatte, kom heller ikke.

GRUNDIG:Kinesiske politifolk sjekker at livet er over for narkotikadømte etter en henrettelse i 1994