Wagner-gruppa

- Henretter sine egne

Tidligere kommandant hevder at ti leiesoldater fra Wagner-gruppa har blitt henrettet etter å ha nektet å krige i Ukraina.

TRYGLER PUTIN: Tidligere Wagner-kommandant Andrej Medvedev jaktes nå av Jevgenij Prigozjins menn etter avsløringer om henrettelser innad i Wagner-gruppa- Medvedev henvender seg nå til Vladimir Putin for hjelp. Video: Telegram Vis mer
Publisert

Andrei Medvedev er tidligere kommandant i det private militærselskapet Wagner-gruppa. Han hevder at ti leiesoldater med tilknytning til gruppa har blitt henrettet etter å ha nektet å delta i krigen i Ukraina.

Ifølge ham selv var han til stede på flere av henrettelsene. De som sto bak de angivelige henrettelsene skal ha vært fra den såkalte PMC-gruppa - en gruppe underlagt Wagners sikkerhetstjeneste.

- De jobber med å få folk til å forsvinne. De tar folk og dreper dem, sier Medvedev til The Insider.

- Drept som et dyr

Medvedev skal ha vært kommandøren til leiesoldaten Jevgenij Nuzjin, som ble henrettet av Wagner-gruppa i november.

Videoen av henrettelsen ble publisert på meldingstjenesten Telegram, og viser Nuzjin tapet fast til en murvegg. Videoen viser at han blir slått med ei slegge i hodet og nakken, før han kollapser og får ytterligere ett slag.

Videoen av henrettelsen ble spredt i en rekke sosiale medier, blant annet på TikTok. BBC skriver at analytikere mener en video som viser henrettelsen skal ha blitt sett mer enn 900 000 ganger, før den ble fjernet fra TikTok.

Leder for Wagner-gruppa, den russiske oligarken Jevgenij Prigozjin omtalte Nuzjin som en «forræder» som hadde byttet side for å «kjempe mot russerne», skrev Reuters i november.

DREPT: Jevgenij Nuzjin skal ha blitt henrettet av sine egne etter å ha blitt returnert til russerne. Familien lærte om dødsfallet gjennom henrettelsesvideoen på Telegram, forteller de. Foto: YouTube
DREPT: Jevgenij Nuzjin skal ha blitt henrettet av sine egne etter å ha blitt returnert til russerne. Familien lærte om dødsfallet gjennom henrettelsesvideoen på Telegram, forteller de. Foto: YouTube Vis mer

Nuzjin var tidligere straffedømt, og ble sendt for å kjempe for russerne og Wagner-gruppa i Ukraina. Etter to dager overga han seg til ukrainske styrker, men ble seinere løslatt etter en fangeutveksling mellom Russland og Ukraina. Da skal han ha blitt levert til Wagner-gruppa, som utførte henrettelsen.

Nuzjins familie reagerte sterkt på at videoen av henrettelsen ble publisert.

- Hele vår familie var i tårer da vi så videoen. Han ble drept som et dyr, sa Nuzjins sønn til The Guardian.

AVGJØRENDE: Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen tror dette kan bli avgjørende for hvem som går seirende ut av kirgen i Ukraina. Vis mer

Ber Putin om hjelp

Medvedev hevder også at soldatene som blir rekruttert til Wagner-gruppa ikke får betalt, og at deres familiemedlemmer ikke mottar pengene de har blitt lovet.

- Halvparten av soldatene som ble evakuert var offisielt registrert som savnet. Hvorfor blir det gjort? De gjør det for å unngå å betale for de døde, fordi ingen forsikringsselskap vil noensinne koste på seg så mange ofre.

Wagner-gruppa skal nå være på jakt etter Medvedev, forteller han til Insider. Han hevder videre at han sitter på en video av to soldater som blir henrettet i Luhansk, angivelig fordi de nektet å kjempe i krigen.

I intervjuet med Insider forteller Medvedev at avdelingen deres i Ukraina ble fylt opp, etter hvert som flere ble drept i krigen.

- Etter noen få dager var det bare tre av 30 menn igjen, sier Medvedev.

I en video ber Medvedev om hjelp fra Vladimir Putin.

- Jeg fryktet for livet og helsen min. Jeg har ikke begått noen forbrytelser, sier Medvedev.

Krigsforbrytelser

Jevgenij Prigozjin, også omtalt som «Putins kokk» har fått en stadig mer sentral rolle i Vladimir Putins krets under krigen i Ukraina. Til tross for at private militærselskap i dag er ulovlig i Russland, har Prigozjin opparbeidet seg et tett forhold til presidenten.

Prigozjin skal ha stiftet Wagner-gruppa i 2014, og det private militærselskapet har, i tillegg til Ukraina, blitt sendt til både Libya og Syria. Gruppa har også blitt anklaget for en rekke krigsforbrytelser i disse landene.

I september holdt Prigozjin en rekrutteringstale i et russisk fengsel. I en video som ble frigitt av talen, ser man oligarken oppfordre innsatte i fengselet til å melde seg frivillig til å kjempe i Ukraina, mot redusert fengselsstraff.

I videoen lover Prigozjin «amnesti etter seks måneder om man overlever, begravelse om man dør eller ei kule om man stikker av», skrev Russland-ekspert Joshua Yaffa på Twitter.

REKRUTTERER FANGER: Oligarken Jevgenij Prigozjin holdt en rekrutteringstale for «Wagnergruppen» i et russisk fengsel onsdag 14. september. Video: Twitter Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer