Henrettes før klokka fire?

Husseins datter ber om at faren gravlegges i Jemen. Bagdad holder pusten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): SISTE:  Ifølge CNN melder irakisk fjernsyn om at de siste forberedelsene til henrettelsen er gjort. Al-Arabiya melder om at Saddam Hussein er på henrettelsesstedet.

Iraks tidligere diktator Saddam Hussein vil bli henrettet før klokken fire lørdag morgen (norsk tid, red anm), opplyser en tjenestemann ved den irakiske statsministerens kontor til nyhetsbyrået AP.

- Møtet med amerikanerne er ferdig. De bestemte at Saddam vil bli hengt før klokken 4, sier den ikke navngitte tjenestemannen.

Det hersket fredag stor tvil om når Saddam Hussein kommer til å bli henrettet. Han ble dømt til døden ved henging i november, og en ankedomstol opprettholdt dommen tidligere denne uka.

Dommer Moneer Haddad skal være til stede ved henrettelsen av Hussein på vegne av ankedomstolen.

- Jeg har nyheter. Kanskje de kommer til å henge ham om to timer. De ringte meg og ba meg komme, sa Haddad til nyhetsbyrået AFP sent fredag kveld.    

Det har kommet motstridende meldinger om når Saddam Hussein vil bli henrettet, men irakiske kilder sier ekspresidenten vil bli hengt ved daggry lørdag, ifølge NTB.

Jemen og Libya med appeller

HENGES I NATT? Saddam Hussein. Foto: AP/SCANPIX
HENGES I NATT? Saddam Hussein. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Regjeringene i Jemen og Libya kom sent fredag med appeller om å omgjøre dødsstraffen til livsvarig fengsel. Jemens statsminister Abdul-Kader Bajammal ba om dette i brev til presidentene i Irak og USA, og advarte om at en henrettelse av Saddam Hussein vil øke den sekteriske volden i landet.

Libyas leder Moammar Gadaffi ga i et intervju med den pan-arabiske fjernsynskanalen Al-Jazeera en indirekte appell om ikke å henrette Hussein.

Gadaffi uttalte at rettssaken mot Saddam Hussein er ulovlig, og at rettssaken mot Hussein må prøves på nytt for en internasjonal domstol.

Ber om at faren gravlegges i Jemen

Saddam Husseins datter har bedt om at faren blir gravlagt i Jemen. Dette opplyser en kilde nær Husseins familie til nyhetsbyrået Reuters.

Husseins datter Raghd, som bor i eksil i Jordan, «ber om at han blir midlertidig gravlagt i Jemen til Irak er frigjort, og han kan bli gravlagt på nytt i Irak», skriver NTB.

Spent stemning

Den amerikanske nyhetskanalen CNN sender direkte fra Bagdad, og melder om spent stemning i den irakiske hovedstaden. Det er knyttet stor usikkerhet til hvordan henrettelsen vil påvirke situasjonen i landet. Nyhetsbyrået AP melder om at amerikanske styrker i Irak er satt i høyeste beredskap og forbereder seg på at det kan bryte ut omfattende uroligheter etter at eksdiktatoren er henrettet.

Henrettes før klokka fire?

Artikkelen oppdateres.

DOMMEREN: Hoveddommer Raouf Rashid Abdel-Rahman dømte Saddam Hussein til døden den femte november.