Henrettes klokka ett over ni

Arnold avslo å benåde Tookie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Californias guvernør Arnold Schwarzenegger har avslått Stanley «Tookie» Williams\' benådningsappell. Dermed får den tidligere gjenglederen trolig giftsprøyta ett minutt over ni i formiddag, skriver CNN.


Schwarzenegger hadde mulighet til å omgjøre dødsdommen til fengsel på livstid, uten mulighet for prøveløslatelse.

- Et svært tungt ansvar

Sist fredag beskrev Arnold saken som «et svært tungt ansvar». Men i går kveld besluttet han altså å avvise Tookies anke.

- Etter å ha studert bevisene, sjekket historien, hørt på argumentene og overveid de dyptgående konsekvensene kan jeg ikke finne noe grunnlag for å innvilge benådning, sier guvernøren.

- Fakta rettferdiggjør ikke å legge juryens kjennelse eller domstolenes beslutninger til side i denne saken, la Schwarzenegger til.

Avslaget kom etter at både Californias høyesterett og en føderal appellrett hadde avslått Williams\' anke.

Natt til tirsdag avslo dessuten USAs føderale høyesterett anken fra Williams\' advokater, og lot være å overprøve Schwarzeneggers avslag. Høyesterett var Tookies siste ankemulighet, og dødsdommen står dermed ved lag, skriver AP. 

HÅPET UTE:  Stanley «Tookie» Williams får trolig giftsprøyta klokka ett over ni i dag. Familiefoto/Scanpix
HÅPET UTE: Stanley «Tookie» Williams får trolig giftsprøyta klokka ett over ni i dag. Familiefoto/Scanpix Vis mer

51 år gamle Tookie ble dømt til døden i 1981 for å ha myrdet fire mennesker i to forskjellige ran. Han har hele tida hevdet at han er uskyldig.

Forsvarerne hevder det har kommet fram flere nye vitner de siste dagene som kan bevise at Williams er uskyldig, men de har ikke fått prøve saken på nytt, melder AP.

Foreslått til Fredsprisen

Mens han har sittet på dødscella, har Tookie tatt avstand fra gjengvold og skrevet barnebøker om faren ved å gå inn i gjenger. Hvert år siden 2001 er han blitt foreslått til Nobels fredspris.

Williams\' skjebne startet en stor debatt om dødsstraff. En rekke kjendiser har erklært sin støtte til Tookie, blant andre nobelprisvinner Desmond Tutu, borgerrettsaktivisten Jesse Jackson og rapperen Snoop Dogg - som tidligere var medlem av den beryktede gjengen Crips, som Tookie var med på å starte i 1971.

I fjor kom det en film om ham, «Redemption: The Stan Tookie Williams Story», med Oscar-vinner Jamie Foxx i hovedrollen som Tookie.

Men Arnold lot seg ikke påvirke av Hollywood-stjerner og støtteerklæringer fra mer enn 50 000 sympatisører som mener Tookie har forbedret seg mens han har sittet i fengsel. Dermed blir Williams med stor sannsynlighet henrettet i San Quentin klokka ett over ni i dag.

Blir Tookie henrettet som planlagt, blir han den tolvte fangen som henrettes i California etter at delstaten gjeninnførte dødsstraff i 1977.

Reagan benådet drapsmann

Forrige gang en California-guvernør benådet en dødsdømt fange, var da Ronald Reagan sparte en tilbakestående drapsmann i 1967, skriver ABC News.

Schwarzenegger har to ganger tidligere avslått å benåde dødsdømte i løpet av de to åra han har vært guvernør.

Lokale myndigheter planlegger å stramme inn sikkerheten rundt San Quentin, da hundrevis av demonstranter ventes dit fram mot henrettelsestidspunktet.

UROKKELIG: Arnold Schwarzenegger.