Henrettet 100 muslimer

Drazen Erdemovic (27) likviderte minst 100 sivile mennesker i Bosnia. Onsdag kom han til Norge for å sone sin straff. I fem år skal massemorderen sone sammen med norske kriminelle i nye Ringerike kretsfengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Massakren i Srebrenica blir karakterisert som det verste folkemord i Europa siden 2. verdenskrig.

- Jeg vet ikke hvor mange jeg drepte. Men det kan ha vært over 100 personer, har Drazen Erdemovic forklart.

Det er en angrende massemorder som nå sitter i en av cellene i kretsfengselet på Ringerike.

Under rettsforhandlingene i Den internasjonale krigsforbryterdomstolen i Haag i Nederland fortalte han om hvordan det føles å drepe mennesker, uskyldige sivile på flukt.

- Jeg følte meg syk. Jeg hadde en forferdelig hodepine.

- Jeg hadde ikke noe valg. Jeg ville aldri være med å slåss i noen krig. Jeg har aldri stemt på noe nasjonalistisk parti. Jeg elsker livet. Jeg likte de jeg var i krigen med, og jeg liker vennene mine, var det siste Erdemovic sa før han ble dømt.
Dommerne dømte bosnia-kroaten Drazen Erdemovic til fem års fengsel for folkemord.

Krigsforbryterdomstolen fant det dokumentert at Erdemovic hadde hatt en sentral rolle i nedslaktingen av muslimer i byen Srebrenica i Bosnia.

I retten erkjente 27-åringen at han hadde henrettet minst 100 personer. Ifølge Den internasjonale krigsforbryterdomstolen ble om lag 1200 personer henrettet under massakren i Srebrenica sommeren 1995.
Erdemovic ble funnet skyldig i forbrytelser mot menneskeheten, noe han også sa seg skyldig i under rettsforhandlingene.

Massemorder

Drazen Erdemovic er bosnia-kroat. Under massakren i Srebrenica kjempet han sammen med bosnia-serbere mot muslimene. Aktor Erik Vstberg spurte Erdemovic under rettsforhandlingene om han hadde noen mulighet til å unngå å drepe muslimene:

- Nei, nei, da hadde jeg selv blitt myrdet, sa 27-åringen.
Han valgte å legge kortene på bordet og fortalte dommerne i Den internasjonale krigsforbryterdomstolen om hvordan han med en Kalashnikov-rifle massakrert sivile, som ikke hadde gjort noe annet galt enn at de var muslimer.

Fem års fengsel for å ha myrdet om lag 100 mennesker kan høres lite ut. Årsaken til at Erdemovic vil være en fri mann etter fem år i kretsfengslet utenfor Hønefoss, er at han valgte å samarbeide med FN-etterforskerne og la kortene på bordet.

- Erdemovic har kommet med informasjon som vi ikke vi visste noe om, har aktor Erik Vstberg tidligere bekreftet .

Viktig vitne

Dagbladet forsøkte i går å få et intervju med 27-åringen, men ble nektet av norske fengselsmyndigheter.

Tidligere har Drazen Erdemovic understreket at han «bare» fulgte ordre og drepte sivile muslimer, fordi han selv ville blitt henrettet om han ikke utførte ordrene.

Erdemovic var den første av de tiltalte etter folkemordet i det tidligere Jugoslavia som innrømmet straffskyld.

For de som etterforskere folkemordet i det tidligere Jugoslavia er Drazen Erdemovic et viktig vitne.

Han har lagt fram beviser som knytter serbiske ledere direkte til flere massakrer i Bosnia.

27-åringen er et av de viktigste vitnene mot serber-lederne Radovan Karadzic og Ratko Mlandic, som begge fortsatt er etterlyst for krigsforbrytelser.

<B>DREPTE SIVILE:</B> Drazen Erdernovic skal sone fem år i et norsk fengsel, etter at han ble dømt for massemord på over 100 sivile muslimer i Bosnia.<br>