Henrettet av politiet

DILI (Dagladet): Bernadino ble henrettet av politiet, skutt i bakhodet idet han forsøkte å løpe i sikkerhet. Nye angrep fra pro-indonesiske militser har krevd flere menneskeliv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet og den indonesiske hæren har deltatt aktivt i angrepene. Frigjøringsbevegelsen ber FN sette inn fredsbevarende styrker umiddelbart for å sikre situasjonen.

- Jeg hadde et håp om at politiet kunne bidra til å gjøre Øst-Timor fredelig, nå angrer jeg på at jeg ga dem den tilliten, sier Graziella Guiterres.

Rundt kisten med hennes bror, Bernadino, er familien samlet. Noen bryter fullstendig sammen, og må hjelpes ut av rommet.

Flere personer, deriblant vestlige journalister, bevitnet den brutale henrettelsen - iverksatt av politiet som faktisk er ansvarlige for sikkerheten før folkeavstemningen førstkommende mandag.

Spøkelsesby

Terroren fra militsen, motstanderne av et uavhengig Øst-Timor, fortsatte i Dili i går. Tre personer er drept og minst seks alvorlig såret.

Svekket tillit

Dili er nå omgjort til en spøkelsesby. All trafikk har stanset opp, alle butikker er stengt og ingen er lenger i gatene.

Tilliten til FN blant befolkningen i Øst-Timor har blitt alvorlig svekket etter angrepene. FN-styrken i Øst-Timor er ubevæpnet og FN har verken makt eller mulighet til å kontrollere situasjonen,

FN svikter sitt ansvar for befolkningen i Øst-Timor, sier Ernesto, en mann i 40-årene. Jeg skjønner ikke hvorfor FN fortsatt stoler på at indonesisk politi vil ivareta sikkerheten, sier han.

FNs generalsekretær Kofi Annan har fordømt terroren. Han krever at indonesiske myndigheter umiddelbart gjenoppretter lov og orden.

FN vil avvikle folkeavstemningen som planlagt mandag.

Vi fortsetter å gjøre alt klart til å åpne samtlige valgstasjoner som planlagt, sier Ian Martin, leder for FN-styrken i Øst-Timor.