Henrettet av to drapsmenn

STAVANGER (Dagbladet): Politiet jakter på to menn etter drapet på drosjesjåføren Taher Hamidi. Politikilder karakteriserer drapet som en regulær henrettelse. Drapsmennene skar strupen over på 37-åringen og påførte ham flere knivstikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi binder oss i denne saken ikke opp til at det er én drapsmann. Det kan like godt være flere personer som drepte 37-åringen, sier politiinspektør Ernst K. Rossebø.

Banket opp kurder

Den drepte iransk-kurdiske taxisjåføren Taher Hamidi (37) skal tidligere ha følt seg vanæret av ondsinnede rykter. For halvannet år siden skambanket han en kurder slik at mannen havnet på sykehus i Stavanger.

En teori er at nye rykter av svært privat karakter førte til at Hamidi møtte en eller flere personer for å diskutere og mekle i den åpenbare konflikten han var med i deler av kurdermiljøet i Stavanger.

Geriljakriger

Den storvokste 37-åringen, med erfaring som geriljakriger, ble sett på som en uredd person.

Advokat Arvid Sjødin, som i mai i år bisto den drepte sjåføren i et forsikringsoppgjør, bekrefter overfor Dagbladet at han kjenner til at klienten for et og et halvt år siden ordnet opp på egen hånd. Forholdet ble aldri anmeldt til politiet.

- Ville ham vondt

Sjødin tok øyeblikkelig kontakt med etterforskningsledelsen da han fikk vite at klienten var blitt drept.

- Jeg hadde informasjon om at det var noen som ville ham vondt, sier Sjødin.

Parallelt ble Hamid for åtte måneder siden anmeldt for trusler. Politiet henla saken to dager før drapet.

Men på drapstidspunktet var henleggelsen ikke gjort kjent for anmelderen.

Politikilder bekrefter at 37-åringen ble drept med flere knivstikk og at han fikk strupen skåret over.

Angrepet kom så raskt at han ikke rakk å utløse alarmen. Sentrale kilder i etterforskningen karakteriserer drapet på Taher Hamidi som en ren henrettelse.

- Militær likvidering

En 36 år gammel irakisk kurder forteller til Dagbladet at den drepte taxisjåføren i årevis hadde vært innblandet i til dels opprivende og voldelige konflikter i det kurdiske miljøet.

- Taher prøvde å løse problemene på en enkel måte uten å blande inn politiet, sier 36-åringen, som var en av Hamidis nærmeste venner.

- Da det ikke lot seg gjøre å mekle med ryktesprederne, så han ingen annen måte enn å banke en av dem. Han likte svært dårlig at det ble satt ut usanne rykter. I vår tradisjon er rykter en alvorlig ting. Vi er oppvokst med en annen kultur. Derfor tviler jeg på at det kan være en nordmann som står bak drapet. Taher er blitt drept etter en typisk militær likvideringsmetode, der trolig to personer har deltatt. De må ha kjent ham godt, siden han møtte dem på et så øde sted, sier 36-åringen.

Både han og Hamidi har fått opplæring som geriljakrigere.

- Det er en svært typisk militær metode å stikke kniven i halsen, sier han.

36-åringen opplyser at Hamidi kom på kant med deler av det kurdiske miljøet i Stavanger da kona hans for fire år siden ble frastjålet gullvarer for 30000 til 40000 kroner.

- Solid inntrykk

- I kjølvannet fulgte mye vondt blod. Rykter ble spredd. Til slutt ga Hamidi en kar kraftig juling i en leilighet i Hundvåg - mannen brakk blant annet en finger. Seinere meklet vi mellom dem, og de ble venner igjen.

- Ifølge kurdisk tradisjon er det opp til den personen som ble banket å godta meklingen, sier den 36 år gamle mannen, som har bodd i Norge i 12 år.

Advokat Arvid Sjødin hjalp Taher Hamidi så seint som på forsommeren. Etter at Hamidis åtte år gamle sønn hadde kommet borti giret i drosjebilen, løp den løpsk og ble påført store skader.

Etter at bilen hadde vært tre uker på verksted, fikk Hamidi beskjed fra forsikringsselskapet If om at de nektet å betale erstatning.

- De mente Hamidi hadde begått forsikringssvindel, sier Arvid Sjødin.

- Hamidi gjorde et veldig godt inntrykk på meg. Han var saklig og grei, sier Sjødin.

Trusselanmeldt

Advokaten undersøkte saken og fant ut at svindelanklagene var grunnløse.

- Politidokumentene viste at det også hadde vært vitner til ulykken, sier Sjødin.

- Forsikringsselskapet opplyste deretter at de hadde fått et anonymt tips om forsikringssvindel. Etter hvert forsto også forsikringsselskapet at Hamid var uskyldig, og han fikk forsikringsoppgjør på vanlig måte, sier Sjødin.

Politiinspektør Ernst K. Rossebø sier at opplysningene om gulltyveri og slagsmål er ukjente for politiet.

Når det gjelder trusselanmeldelsen mot Hamidi, ønsker han ikke å gi opplysninger om verken innholdet i anmeldelsen eller sakens påtalemessige vurderinger.

JAKTER PÅ SPOR: Politiets teknikere finkjemmet i går bilen til den drepte taxisjåføren Taher Hamidi i Stavanger. - Vi binder oss i denne saken ikke opp til at det er én drapsmann, sier politiinspektør Ernst K. Rossebø.
DREPT: Taxisjåføren Taher Hamidi (37) hadde erfaring som geriljakriger, og ble sett på som en uredd person.