Henrettet en mann for å rappe to skjorter og ei bukse

Dokumenter viser at det øst-ukrainske opprørets mest mytiske skikkelse henrettet en mann med hjemmel i Stalins unntakslover fra etter at Hitler angrep Sovjetunionen.

SKYTTEREN: Igor Strelkov er hans nome de guerre. Strelkov kommer fra strelok, som betyr skytteren.  EPA/PHOTOMIG Scanpix
SKYTTEREN: Igor Strelkov er hans nome de guerre. Strelkov kommer fra strelok, som betyr skytteren. EPA/PHOTOMIG Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I det delvis utbrente opprørshovedkvarteret i Slavjansk har ukrainske etterforskere nå funnet spesielle dokumenter etter at Kommandanten for opprørerne, Igor Strelkov, og hans menn flyktet hals over hodet for en uke siden etter at de satte hovedkvarteret i brann for å ødelegge dokumenter.

Stalins lov Dokumenter viser flere dødsdommer, en er en dødsdom over, Alaksej Pitsjko, en kriminell som slapp ut av fengsel i mars etter en dom på fire år. Han er dømt til døden for å ha stjålet to skjorter og ei bukse fra en leilighete i Sadovaja-gaten 17. juni fordi de fleste innbyggerne satt i kjellerne da gata var under intenst bombardement. Dette skriver Kyiv Post.

Men like spesielt som den strenge dommen er det et domsgrunnlaget ikke bygger på gjeldende rett, verken i Ukraina eller i Russland. Grunnlaget for dødsdommen er unntakslovene som den sovjetisne diktatoren Josef Stalin innførte da Hitler invarderte Sovjenunionen i juni 1941. Dommen er skrevet i et byråkratisk, gammeldags og oppstyltet språk:

- Jeg proklamerer herved at Aleksej Borisovitsj Pitsjko, borger av byen Slavjansk, er dømt for ran og en eksepsjonell grad av straff - henrettelse ved skyting - med basis av dekretet i Det øverste sovjet i USSR «unntakslover» fra 22. juni 1941. Dommen er fullbyrdet.

- Han ble skutt Dommen, datert 17. juni, er underskrevet av Igor Strelkov, og stemplet med stempel fra «Donetsk folkemilitsia».

Krigstrubunalet hadde diskutert andre straffer for skjortetyveriet, som graving av skyttergraver ved fronten, men krigstribunalets formann - en Viktor Yurievitsj, også kalt «Nesen» - hadde forlangt dødsstraff.

Ble så den stakkars Pitsjko virkelig henrettet for å ha stjålet de to skjortene og buksa, etter at naboer hadde sagt at de så ham hoppe ut av vinduet i den forlatte leiligheten under bombardementet? Kyiv Post skriver at det er masse snakk i Slavjansk om at han virkelig ble henrettet. Naboene til Pitsjko sier at en av Pitsjkos venner, en viss Valentin, så ham bli skutt av maskingeværild samme dagen som dommen falt. Han er uansett ingen steder å se, og når Kyiv Post oppsøker Pitsjkos mor, Maria Vasiljevitsj, sier hun.

- De skjøt ham for to skjorter.

Strelkov - skytteren Mannen som underskrev dødsdommen kaller seg Igor Strelkov - av strelok, det russiske ordet for skytter - og er «forsvarsminister» i opprørsrepublikken i Øst-Ukraina. Men i virkeligheten heter han Igor Girkin, og ifølge ukrainske myndigheter og europeisk etterretning er han oberst i den russiske militære etterretningen GRU.

Det er hans menn som har tatt flest gisler og vært de mest beryktede pro-russiske krigerne i Øst-Ukraina. De okkuperte byen Slavjansk, og styrte den med jernhånd, helt til  de ble kastet ut av ukrainske regjeringsstyrker 5. juli, og måtte stikke av til provinshovedstaden og millionbyen Donetsk, der de nå graver skyttergraver mens de venter på det endelige oppgjøret med ukrainske sikkerhetsstyrker.

DØDSDOM: Dommen, datert 17. juni, er underskrevet av Igor Strelkov, og stemplet med stempel fra «Donetsk folkemilitsia». Foto: Privat.
DØDSDOM: Dommen, datert 17. juni, er underskrevet av Igor Strelkov, og stemplet med stempel fra «Donetsk folkemilitsia». Foto: Privat. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer