Henrettet etter grusomt drap på ekskona

En kinesisk mann er nå henrettet etter å ha drept ekskona. «En ekstremt grusom forbrytelse», ifølge retten.

DREPT: Den tibetanske kvinnen, kjent som Lamu, ble drept av eksmannen i september 2020. Foto: Lamu / Douyin.
DREPT: Den tibetanske kvinnen, kjent som Lamu, ble drept av eksmannen i september 2020. Foto: Lamu / Douyin. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En kinesisk mann er nå henrettet etter å ha drept ekskona på grusomt vis. Det skriver nyhetskanalen BBC.

Kvinnen, kjent som Lamu, var en populær mediepersonlighet kjent på plattformen Douyin, Kinas versjon av TikTok. Her delte hun videoer hvor hun sang, lagde mat og danset fra landsbygda i Sichuan provinsen.

Ifølge avisa ble hun drept mens hun vlogget live på kanalen sin.

DRAPSFORSØK: En kvinne fra Finland er siktet for drapsforsøk etter å ha dyttet en mann ned på togskinnene 3. juli i Stockholm. Vis mer

- Ekstremt grusom forbrytelse

I juni 2020 skilte Lamu seg fra mannen Tang Lu. Ifølge retten hadde mannen utøvd vold mot ekskona flere ganger tidligere.

Omtrent tre måneder etter skilsmissen bryter Tang seg inn i huset hvor Lamu befinner seg. Han heller så bensin over ekskona, og setter fyr på henne.

Dette skjedde mens Lamu hadde en live-sending på kanalen sin.

Kvinnen fikk brannskader på 90 prosent av kroppen og døde to uker etter angrepet.

Da mannen Tang Lu ble dømt til døden i 2021, fant retten at forbrytelsen hans hadde vært «ekstremt grusom» og at påvirkningen drapet hadde hatt på samfunnet var «ekstremt dårlig».

Skapte debatt

Saken vakte raseri over hele landet og førte til fornyet debatt om vold mot kvinner i Kina. En undersøkelse viser at en fjerdedel av alle kinesiske kvinner har lidd av vold i hjemmet, ifølge BBC.

Tobarnsmoren skal tidligere ha henvendt seg til politiet om ektemannens vold mens de var gift, bare for å bli fortalt at det var en familiær sak.

Tusenvis av Lamus følgere la igjen meldinger på Douyin-siden hennes, og millioner av brukere på plattformen Weibo ba om rettferdighet ved å bruke hashtags.

Disse ble seinere sensurert av kinesiske myndigheter, ifølge BBC.

Kina kriminaliserte vold i hjemmet i 2016, men det er fortsatt utbredt, spesielt i landlige områder. Noen aktivister frykter at en nyinnført obligatorisk «avkjølingsperiode» for par som ønsker å skilles, kan gjøre det vanskeligere for kvinner å forlate voldelige forhold i Kina.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer