Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Henrettet for drap kameraten begikk

Ingen er uenige om at Nathaniel Woods ikke skjøt og drepte tre politimenn, men natt til fredag ble han henrettet likevel.

HENRETTET: Nathaniel Woods ble torsdag henrettet for sin rolle i drapene på tre politimenn i 2004. Foto: Alabama Department of Corrections / Handout via REUTERS / NTB scanpix
HENRETTET: Nathaniel Woods ble torsdag henrettet for sin rolle i drapene på tre politimenn i 2004. Foto: Alabama Department of Corrections / Handout via REUTERS / NTB scanpix Vis mer

Det var svært dramatiske timer torsdag kveld i Alabama.

Bare minutter før han etter planen skulle henrettes fikk 43 år gamle Nathaniel Woods tilsynelatende en hjelpende hånd fra amerikansk høyesterett, som midlertidig satte en stopper for fullbyrdelsen av dødsstraffen, skriver The Birmingham News.

Men utsettelsen var høyest midlertidig, for drøye to timer etter kom det en ny avgjørelse fra høyesterett: Nathaniel Woods kunne henrettes.

Og like over klokka 04 norsk tid informerte fengselsvesenet i Alabama om at henrettelsen var fullbyrdet.

Nathaniel Woods døde klokka 21.01 lokal tid.

- Helt uskyldig

Woods ble dømt til døden for drapet på tre politimenn, på tross at Kerry Spencer, som var mannen som rent faktisk avfyrte de dødelige skuddene, hele tiden har hevdet at han var helt uskyldig.

- Nate er helt uskyldig. Den mannen visste ikke at jeg skulle skyte noen, like lite som jeg visste at jeg skulle skyte noen den dagen, sier Spencer til CNN.

Det var 27. juni 2004 at de fire politimennene fra Birmingham i Alabama, Charles Bennett, Harley Chisholm III, Carlos Owen og Michael Collins dro til en leilighet for å arrestere Woods.

En kilde hadde fortalt politimennene at Woods og Spencer var bevæpnet og solgte crack til over 100 kunder hver dag.

Ifølge statsadvokat Steve Marshall hadde Woods også truet en av politimennene, som hadde arrestert ham da han var tenåring, tidligere den dagen. Da politimennene også fant ut at han var etterlyst av politiet for et overfall, bestemte de seg for å dra til leiligheten.

Der ba de Woods om å komme ut.

- Hvis dere kommer inn hit, skal vi gi dere et helvete, skal Woods ha sagt, ifølge den ene politimannen.

Åpnet ild

To av politimennene gikk så inn i leiligheten, etter å ha snakket med Woods gjennom en dør. Woods skal ha gitt uttrykk for at han ville overgi.

Politimannen som overlevde skyteepisoden, Michael Collins, har forklart at han så hørte skudd, og at han så en av kollegene bli skutt. Det var Kerry Spencer som hadde åpnet ild.

Collins ble selv skutt i låret da han søkte dekning og tilkalte forsterkninger.

Collins' tre kolleger ble drept. Spencer ble pågrepet på naboens loft, mens Woods «ble funnet på en veranda i nærheten, åpenbart 'veldig avslappet' og med en to kaliber .22. kuler i lomma», ifølge statsadvokaten.

«Selv om Woods ikke var skytteren, var han ikke akkurat et uskyldig vitne», skrev statsadvokaten til høyesterett tidligere denne uka, da Woods ba domstolen om å stanse henrettelsen.

Påtalemyndigheten mener at Woods spilte en aktiv rolle i drapene, ved at han lurte politimennene inn i leilighetene, ifølge nyhetsbyrået AP.

SLO UT FEIL: Ohio er en av flere delstater i USA som leter etter alternative medikamenter til bruk for henrettelser etter at flere legemiddelprodusenter har sluttet å framstille de. Torsdag gikk det galt da nytt middel ble testet. Video: NTB Vis mer

- Han løp

Kerry Spencer, skytteren, har en litt annen versjon av historien enn politiet, selv om alle er enige om at han er mannen som avfyrte de dødelige skuddene.

Spencer forteller at han våknet opp med et våpen på fanget, «vi hadde alltid våpen, vi bodde i et narkoreir», og så kameraten komme ut fra soverommet, mens han holdt seg for øynene.

- Da jeg så til siden var det to politifolk som pekte våpnene sine mot meg, så jeg åpnet ild med det helvetes våpenet. Jeg prøvde ikke å bli skutt. Jeg hadde et våpen i hånda. De kom til å skyte meg, fortalte Spencer nylig til CNN.

Han forklarte at han ikke brydde seg om at det var politimenn.

- Da jeg åpnet ild hoppet Nate som om han ble skutt, skjønner du? Og da han skjønte at han ikke ble skutt, da jeg fortsatte å skyte, da løp han, sa Spencer.

Etter at han ble pågrepet skal Spencer innledningsvis ha nektet å forklare seg for politiet, men etter hvert skal han ha fortalt etterforskerne at Woods ikke hadde noe med drapene å gjøre.

- Jeg sa til dem at Nathaniel ikke skjøt noen. Han løp. Han hadde ikke våpen engang, sier Spencer.

Han ble intervjuet av CNN dagen etter at han hadde sendt et brev fra fengselet, der han insisterte på at Woods er uskyldig.

«Nathaniel Woods er 100 % uskyldig. Jeg vet at det er sant, fordi jeg er personen som skjøt og drepte alle tre politimennene. Ikke la nok en uskyldig mann bli henrettet, hvis dere kan gjøre noe for å stoppe det. Dette er min innstendige bønn».

- Lurte politiet

Statsadvokat Marshall mener på sin side at Woods' uskyld er høyst diskutabel, og forklarte i sitt brev til høyesterett at Woods skal ha laget tegninger og sanger der han skryter av drapene.

Påtalemyndigheten mener også at Woods hadde en rolle i drapene ved at han lurte politibetjentene inn i leiligheten, ifølge nyhetsbyrået AP.

Under rettssaken ble han dømt for de fire drapene, og en jury stemte for dødsstraff med 10 mot 2 stemmer. I Alabama kan man dømmes til dødsstraff også for å være medskyldig i drapssaker.

En rekke framtredende aktivister, deriblant Martin Luther King III, sønnen til den legendariske borgerrettsaktivisten, har bønnfalt guvernør Kay Ivey om å stoppe henrettelsen.

Også Tulsi Gabbard, som fremdeles er med i det demokratiske primærvalget, om enn håpløst bak Joe Biden og Bernie Sanders, ba guvernøren gripe inn.

«Vær så snill og stans henrettelsen av Nathaniel Woods umiddelbart. Han er i ferd med å bli drept for et lovbrudd han ikke begikk», skrev Gabbard på Twitter noen timer før henrettelsen.

Også realitystjerna Kim Kardashian West gikk ut på Twitter torsdag, like før Woods ble henrettet.

«Dette er et tragisk eksempel på urettferdigheten i systemet - om noen få øyeblikk kan det hende at Nate dør for et lovbrudd han ikke begikk. Nate vil dø for et lovbrudd en annen mann tilsto og som sier at Nate ikke hadde noe med det å gjøre», skrev Kardashian West.

Ingen hjelp fra guvernør

Men etter at høyesterett, etter først å ha stanset henrettelsen, hadde gitt grønt lys for at den kunne fullbyrdes, avviste også guvernøren, som kan benåde personer som er dømt til døden, å stanse henrettelsen.

«Selv om Guvernør Ivey forbeholder seg retten til å innvilge benådning når som helst før en henrettelse er fullbyrdet, har hun, basert på sin gjennomgang av saken, inkludert de forhold som er presentert i brevet, bestemt at benådning for Woods ikke er berettiget på dette tidspunktet», heter det i en uttalelse fra guvernøren.

Dermed ble Woods henrettet torsdag kveld lokal tid. Spencer, som også er dømt til døden, har foreløpig ikke fått noen dato for sin henrettelse.

Hele Norges coronakart