- Henrettet for homosex

Her blir Mahmoud (16) og Ayaz (18) hengt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mahmoud Asgari og Ayaz Marhoni fra Mashhad, nordøst i Iran, ble henrettet tirsdag i forrige uke. Flere av de ledende homo-organisasjonene i Europa og USA sier at guttene fikk dødsstraff fordi de var kjærester.

Mahmoud og Ayaz ble pågrepet for 14 måneder siden, og har sittet fengslet helt fram til de ble drept.

Iranske medier skriver at de to guttene mottok 228 piskeslag i perioden de var fengslet. Det skal ha vært straff for tyveri og alkoholdrikking.

Protester

Politiet har vært på jakt etter tre andre ungdommer, og det er motstridende rapporter om hvorvidt disse er pågrepet. Det er også uklart hvordan disse er koblet til saken.

Homoseksualitet er kriminelt ifølge iransk lov, men dødsstraff brukes vanligvis for drap, voldtekter, væpnet ran, utroskap, narkosmugling og for handlinger som defineres som vantro.

Menneskerettighetsorganisasjoner over hele verden raser mot iranske myndigheter. Flere har tatt kontakt med USAs utenriksminister, Condoleezza Rice, og bedt henne ta opp saken.

Det er planlagt demonstrasjoner i London 11. august og Dagbladet.no er kjent med at flere nordmenn har sendt protest-epost til Irans ambassade i Norge.

- Henrettet for homosex

- 4000 drept

Iran har hele tida hevdet at guttene ikke ble dømt for homofili, men for å ha voldtatt en 13 år gammel gutt i den nordøstre provinsen Khorassan.

Homogrupper mener disse beskyldningene bare er et skalkeskjul for å dempe det internasjonale presset mot Iran etter at saken er blitt kjent.

Talsmann Peter Tatchell i homoorganisasjonen Outcry!, hevder at så mange som 4000 homofile er henrettet siden revolusjonen i 1979.

Ifølge Amnesty ble 159 mennesker henrettet i Iran i fjor.

Den kriminelle lavalder er definert ut fra puberteten, og de fleste dommere mener gutter kan straffes når de er 15 år og jenter når de er ni år.

PÅ VEI: De to guttene gråt mens de var på vei til henrettelsen.
FØRES BORT: De fikk bind for øyene og ble ført bort til galgen.