Henrettet i natt tross sterke protester

Teresa Lewis (41) den første kvinnen på nesten 100 år som er henrettet i delstaten Virginia.

41 år gamle Teresa Lewis ble henrettet med giftsprøyte natt til fredag. Kvinnen ble erklært død klokken 03.37 norsk tid i delstaten Virginia i USA. Aktivister mot dødsstraff mener Lewis'' sak er et kroneksempel på hvorfor dødsstraff bør avskaffes. Foto: REUTERS / SCANPIX
41 år gamle Teresa Lewis ble henrettet med giftsprøyte natt til fredag. Kvinnen ble erklært død klokken 03.37 norsk tid i delstaten Virginia i USA. Aktivister mot dødsstraff mener Lewis'' sak er et kroneksempel på hvorfor dødsstraff bør avskaffes. Foto: REUTERS / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||41 år gamle Teresa Lewis ble natt til fredag norsk tid henrettet med giftsprøyte i USA. Lewis er den første kvinnen på nesten 100 år som henrettes i delstaten Virginia.

For aktivister imot dødsstraff hadde Lewis blitt et symbol på hvorfor praksisen med dødsstraff i USA bør avskaffes.

- Uforståelig, sa generalsekretær i Amnesty Norge, Jon Peder Egenes, til NRK, før henrettelsen fant sted.

- Henrettelsen føyer seg inn i rekken av tilfeller i USA der det er vanskelig å forstå hvorfor akkurat disse personene blir valgt ut til å få dødsstraff, sier Egenes, som beskriver systemet som «relativt vilkårlig».

Lewis ble henrettet med giftsprøyte og ble erklært død klokken 03.37 norsk tid. Utenfor fengselet hadde en gruppe på 30 aktivister samlet seg til bønn for kvinnen.

Selv om hun hadde en intelligenskvotient på 70, ble hun stilt for retten og dømt for å ha betalt to menn for å drepe mannen og stesønnen for å få utbetalt livsforsikringen deres.

- Rettsmyndighetene påstår at hun har vært hjernen bak det hele, og gir dødsstraff til henne mens de to mennene fikk livsvarig fengsel, ifølge Egenes i Amnesty.

- Hvorfor hun får dødsstraff er uforståelig, mener Egenes.

Saken var oppe for USAs høyesterett tidligere denne uken, men begjæringen om å få henrettelsen utsatt ble avvist tirsdag. Også guvernør i Virginia, Bob McDonnell, hadde sagt at han ikke kom til å gripe inn.

Siden dødsstraff ble gjeninnført i USA i 1976, har nå tolv av de 1.215 som er henrettet, vært kvinner.

(NTB)

HENRETTET: Teresa Lewis.
HENRETTET: Teresa Lewis. Vis mer