- Henrettet i Oslofjorden

Vietnameseren «Kieu» svindlet sine egne. Han lurte vietnameser- mafiaen for penger og betalte ikke gjelda si. Derfor måtte han likvideres. Bundet på hender og føtter og med en ryggsekk fylt av stein ble han druknet i Oslofjorden. Det makabre mordet skjedde foran øynene på dem han hadde trodd var hans venner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KASTET I SJØEN: I Oslofjorden, der de knapt kan skimte lysene fra Aker Brygge ble en vietnameser likvidert.

Allerede i sommer informerte kriminalsjef Bjørn Andersen i Stavanger sine kolleger i Oslo om at politiet hadde opplysninger om et nytt drap.

Kriminelle vietnamesere hadde tatt livet av en av sine egne. En mann som hadde sveket lojaliteten til «Edderkoppnettet» - det kriminelle vietnamesermiljøet i Norge.
I vår forsvant Tom Halvorsen (18) fra Stavanger sporløst. Etter flere uker forsto politiet at gymnasiasten var tatt av dage. Kort tid etter ble flere unge vietnamesere arrestert. De er siktet for overlagt drap.

Halvorsen ble drept og dumpet i sjøen.

BÅTTUR

En av de tre som er siktet for overlagt drap, har valgt å samarbeide med politiet. I detalj har han forklart hvordan vietnamesermafiaen likviderte en av sine egne i september 1995.

Dagbladet har mannens groteske forklaring.

Politiets kronvitne, som tidligere jobbet i restaurantbransjen, var i Oslo for å forhandle om strippeshow. Samtidig oppsøkte han «sjefen» (mannen som er utpekt som leder for vietnamesermafiaen) for å hilse på.

«Jeg ble invitert med på fest hjemme hos «sjefen». Det var sju personer til stede. Alle de andre var med i «Edderkoppnettet». Vi drakk øl, spilte kort og snakket sammen.»
Drapssiktede husker ikke datoen, men har fortalt til politiet at det var en lørdag i september 1995.

Ved 22-tida fikk «sjefen» en telefon. Deretter snakket han sammen med noen av festdeltakerne, før han spurte politiets kronvitne om ikke han ville være med på en båttur.

Vi kjørte fra leiligheten alle sju, i to biler. Turen gikk gjennom Oslo sentrum og rett til en småbåthavn i retning Drammen.

«Det var mange båter i havna. Klokka var om lag 22.30, og det var for lengst mørkt. Alle gikk om bord i en trebåt som var åtte- ti meter lang. Båten hadde kahytt og var av type fiskebåt.»

KIDNAPPET

Ti minutter seinere kommer en eldre gulaktig Toyota HiAce til båthavna.

«Det var tre vietnamesere i bilen. Jeg visste ikke hva som skulle skje.

To av mennene kom ut av dørene foran og åpnet bakdøra. Der tok de ut en person som allerede var bundet på hender og føtter.

«Den ene av de to hadde en ryggsekk på ryggen. Det var stein i sekken. Mannen som var bundet, var iført en grønn treningsbukse og en langermet genser som var beige.»
Mannen som har fortalt politiet om det ukjente drapet, hevder han umiddelbart gjenkjente fangen.

«Mannen som ble brakt om bord har kallenavn «Kieu» i vietnamesermiljøet. Jeg husker ikke vedkommendes rette navn. Han var cirka 33 år gammel. Han flyktet fra Vietnam i samme båt som siktede, og kom til Norge via Stavanger lufthavn Sola i 1984. Han bodde også på Sola en tid før han flyttet til Oslo. Han har kort hår, utstående øyne og bart. Han kommer opprinnelig fra Saigon City. Han var helt uten familie i Norge.»

Sekken med stein ble lempet om bord i båten sammen med mannen.
«Jeg hadde aldri sett noe slikt før. «Sjefen» fortalte at vedkommende hadde lurt dem for penger etter spill. Han hadde spilt poker og ikke gjort opp for seg.»
«Ryggsekken var mørk av farge, på størrelse med en vanlig skolesekk.»

«Sjefen» skal ha sagt at nå skulle han (politiets kronvitne, red. anm.) få se hva som skjedde med dem som ikke betalte pengene.»

DRUKNET

«Jeg skjønte ikke helt hva som foregikk før de hadde forlatt kaia. Flere av de som var om bord hadde pistoler på seg.»

Mannen (fangen, red. anm.) ble plassert foran i båten og bundet til rekkverket.

«Han beklaget seg og ba om tilgivelse og nåde. De sparket ham og ba ham ti stille. Det var mørkt og ikke folk ute.»

Vitnet som selv er drapssiktet, har ikke klart å konstatere hvor båten gikk, men mener i ettertid at de kjørte i vel tre kvarter, før de stoppet opp. Han kunne skimte Oslo sentrum i det fjerne: «Det var kun en masse små lys.»

«De stoppet midt på fjorden og lot båten gå på tomgang. Tre personer gikk fram på fordekket og tok med seg ryggsekken med stein og tau. De dro ryggsekken over skuldrene på «Kieu» etter å ha løsnet ham fra rekkverket. De lot fortsatt hendene og føttene være bundet.»

«Sekken bandt de så fast foran på brystet ved å tre tau gjennom stroppene på sekken og foran brystet på ham. Resten av tauet surret de rundt kroppen på ham. «Sjefen» sto og så på, smilte, røykte og sang. Etter at de var ferdige med å binde ham, sa de tre at de var klare. «Sjefen» sa da at de kunne kaste ham uti, hvilket de gjorde umiddelbart. «Kieu» ba hele tiden om nåde, men ble ikke hørt. Han sank ganske fort etter at han kom i vannet,» står det i politiforklaringen.

FESTET VIDERE

«Jeg prøvde å si til «sjefen» at det ikke var nødvendig å kaste «Kieu» over bord. «Sjefen» hørte ikke på, han var kun opptatt av å vise hva som skjedde dem som ikke gjorde opp for seg og ikke viste respekt,» forklarer mannen som selv er siktet for overlagt drap, men som har valgt å samarbeide med politiet.

Etter henrettelsen reiste de tilbake til Oslo og hjem til «sjefens» leilighet. Hvor de festet og drakk videre.

«Vi sang karaoke til langt på natt og oppførte oss som om intet var hendt.»
Dagen etter reiste 26-åringen tilbake til Stavanger, til politiet har han forklart at mange i vietnamesermiljøet både i Oslo og Stavanger vet hva som skjedde, men ingen snakker om det.

Kriminalsjef Roger Andresen ved Oslo politidistrikt bekreftet i går overfor Dagbladet at noen få i Oslo-politiet har blitt holdt orientert om saken, utover det sier Andresen bare én ting:

- Denne saken kommenterer jeg ikke.