Henrettet i strømstolen - hulkende

Stephen West er dømt for å ha drept to kvinner. Natt til fredag ble han henrettet i den omdiskuterte elektriske stolen.

<strong>HENRETTET:</strong> Stephen West. Foto: Handout / Tennessee Department of Corrections / AFP
HENRETTET: Stephen West. Foto: Handout / Tennessee Department of Corrections / AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Ifølge vitner på stedet hulket West under henrettelsen, skriver CNN.

- Først, skapte gud mennesket, sa West.

Så begynte han å gråte. Og fortsatte:

- Og Jesus gråt. Det er alt.

56-åringen er dømt for å ha brutalt knivdrept en kvinne og hennes 15 år gamle datter, og for å ha voldtatt sistnevnte. West har alltid nektet skyld, og mener det var hans medsammensvorne som utførte handlingene.

Sistnevnte, som da var mindreårig og erkjente skyld i saken, fikk en livstidsdom i fengsel. I Tennessee er det likevel slik at medsammensvorne - selv om de ikke har drept noen - kan dømmes til døden.

Ba om stolen

Dødsstraff er i seg selv et kontroversielt tema i USA. Det har lenge pågått en debatt rundt bruken av dødssprøyta, da den etter sigende skal gi en svært smertefull død, angivelig som å bli brent levende.

Det var også derfor West denne uka sa til domstolen i Tennessee at han ønsket å dø i den elektriske stolen. Tidligere skal han også ha bedt om å bli skutt.

- Den er like fullt grunnlovsstridig, men mindre smertefull, heter det i en uttalelse fra advokaten, ifølge CBS.

I Tennessee er det slik at alle som er dømt før 1999 kan søke om å få dø i den elektriske stolen. For alle andre, er det ingen annen død enn ved den kontroversielle dødssprøyta.

Dette var for øvrig den femte henrettelsen i Tennessee i år.

Kontroversielt

Slik Dagbladet omtalte i fjor, har flere av de dødsdømte i Tennessee bedt om en annen henrettelsesmåte. For når de skal dø, er det ved hjelp av tre injeksjoner:

Først sovemidlet Midazolam, deretter det lammende middelet vekuroniumbromid og til slutt kaliumklorid (potassiumklorid) som får hjertet til å stoppe.

Problemet er at henrettelsesmetoden, som er «standard» i Tennessee, ikke alltid ser ut til å virke etter oppskriften. Ifølge Washington Post har vitnebeskrivelser av flere henrettelser de siste åra reist tvil om hvorvidt Midazolam har gitt tilstrekkelig bedøvelse.

De som venter på å få sin dødsdom utført, er livredde for at de skal få en smertefull død. Eksperter mener nemlig at medikamentene kan føre til smerte som likner drukning og det å bli brent levende.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer