<strong>LEDER:</strong> Kim Jong-un skal ha vært misfornøyd med samtalene med USA. Foto: REUTERS/Shamil Zhumatov/File Photo
LEDER: Kim Jong-un skal ha vært misfornøyd med samtalene med USA. Foto: REUTERS/Shamil Zhumatov/File Photo Vis mer

- Henrettet involverte i USA-møte

Nord-Koreas leder Kim Jong-un skal ikke ha vært fornøyd etter at toppmøtet med USAs president Donald Trump endte resultatløst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nord-Korea skal ha henrettet sin spesialutsending til USA, Kim Hyok-chol, og andre rådgivere som forhandlet rundt møtet med USA i Hanoi i februar.

Det skriver nyhetsbyrået Reuters. De siterer en kilde som sier at Hyok-chol og fire andre ble henrettet ved Mirim lufthavn i Pyongyang. Personene skal i tillegg ha vært anklaget for å være spioner.

Kim Young-chol, en annen ansatt i utenriksdepartementet som skal ha forhandlet med USAs utenriksminister Mike Pompeo før møtet, er ifølge nyhetsbyrået sendt i arbeidsleir.

HANOI: Nord-Koreas leder, Kim Jong-un, og USAs president, Donald Trump, møtes andre dag under toppmøtet i Hanoi. Video: AP Vis mer

Disse personene holdes nemlig ansvarlige for at møtet endte resultatløst, skriver sørkoreanske Chosun Ilbo. En representant for den nordkoreanske avisa skal ha avslått å kommentere.

Det var 27. februar at USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un møttes i vietnamske Hanoi for å diskutere atomnedrustning. Møtet ble avbrutt før tida, og endte resultatløst.

SJELDEN: Svært sjelden, nesten aldri, svarer formann Kim Jong-un en utenlandsk journalist. Men i Hanoi gjorde han et unntak. Video: AP Vis mer

Nord-Korea ønsket seg en lettelse i sanksjonene mot landet, men uten å få gjennomslag. Kim har anklaget USA for å ha opptrådt uredelig i forhandlingene.

Ifølge Reuters skrev den statseide avisa Rodong Sinmun følgende i en kommentar torsdag:

«Å oppføre seg med respekt overfor sin leder foran andre, for så å drømme om noe annet når man snur seg rundt, er illojalt og anti-revolusjonært. Slike kan ikke unngå dommen fra revolusjonen.»

Ifølge Chosun Ilbo er det første gang siden 2013, da Kim Jong-uns onkel Jang Song-thaek ble henrettet, at avisa bruker slike ord. Det er imidlertid ikke første gang det kommer slike meldinger fra Koreahalvøya. Det er tidligere rapportert at statsansatte har blitt henrettet, før de seinere har dukket opp i offentligheten igjen.

DØDSSTRAFF: En gruppe som ønsker å velte regjeringen i Nord-Korea har knust portretter av Kim Il-sung og Kim Jong-il og publisert det på sine nettsider. Video: Cheollima Civil Defense / Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer