Henrettet med 15 ganger normal dose

Dødsstraff har igjen kommet på dagsorden i Arizona etter at en dødsdømt ble injisert med 15 ganger normal dose av et dødbringende middel.

DØDSSTRAFF: Prosedyren rundt henrettelsen av Joseph R. Wood varte i nesten to timer før han ble erklært død. Foto: Arizona Department of Corrections
DØDSSTRAFF: Prosedyren rundt henrettelsen av Joseph R. Wood varte i nesten to timer før han ble erklært død. Foto: Arizona Department of CorrectionsVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Advokatene til en dødsdømt fange, som ble henrettet forrige måned med giftsprøyte, sa fredag ??at hans bødler hadde injisert klienten deres med 15 ganger standarddose av et beroligende og smertestillende middel. Prosedyren varte i nesten to timer før klienten deres ble erklært død, skriver New York Times.

Henrettelsen av den innsatte, Joseph R. Wood III, som var den fjerde henrettelsen i år, har fornyet debatten om dødsstraff i Arizona. Statsadvokaten i Arizona er blitt anmodet om en midlertidig stans i henrettelser i staten på grunn av denne saken.

Uavhengig gransking The Arizona Department of Corrections kunngjorde fredag at det er en ekstern etterforsker som har anmodet om å få gjennomført en uavhengig gransking av Wood-henrettelsen.

Joseph R. Wood III ble henrettet 23. juli for drapene på sin kjæreste og hennes far i 1989. Han ble injisert med en sprøyte som inneholdt en kombinasjon av hydromorfon, et  smertestillende middel som undertrykker pusteevnen, og det beroligende middelet midazolam.
- I protokollen for henrettelser i Arizona heter det eksplisitt at en fange skal bli tilført 50 milligram av hydromorfon og 50 milligram midazolam, sier Dale A. Baich, en av advokatene som representerte Wood. Arizona Department of Corrections viser til at den eksperimentelle narkotikaprotokollen ikke ble fulgt som lovet.

I stedet for én dose som kreves i protokollen, skal det i dette tilfellet ha blitt injisert 15 separate doser av medikamentkombinasjonen, noe som resulterte i den mest langvarige utførelsen av en henrettelse i nyere tid.

- Gispet etter luft Joseph R. Wood III ble injisert med 750 milligram hydromorfon og 750 milligram av midazolam. Tjenestemenn i fengselet anslo på forhånd at det ville gå 10 minutter med denne narkotiske kompinasjonen for å ta livet av Wood, men når en blodåre hadde blitt tappet og stoffet begynte å flyte, gikk det én time og 53 minutter før han ble erklært død. Vitner til henrettelsen har uttalt at Wood gispet - tilsynelatende etter luft - mer enn 600 ganger før han døde. Andre vitner har sammen med fengselstjenestemennene uttalt at de mener Wood ble helt bedøvet og at han aldri hadde lidd med smerter.

Direktøren i Arizona Department of Corrections, Charles L. Ryan, sa fredag ??at han har iverksatt en undersøkelse. Han vil bruke en ekstern og uavhengig etterforsker som leder av undersøkelsene.

- Jeg er forpliktet til å gjennomføre en grundig, åpen og omfattende evalueringsprosess, sier Charles L. Ryan.

DEMONSTRERER MOT DØDSSTRAFF: En kvinne demonstrerer utenfor fengselet i Arizona hvor en dødsdømt fikk 15 ganger den dosen han skulle ha for å dø. Foto: Ap Photo
DEMONSTRERER MOT DØDSSTRAFF: En kvinne demonstrerer utenfor fengselet i Arizona hvor en dødsdømt fikk 15 ganger den dosen han skulle ha for å dø. Foto: Ap Photo Vis mer