Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Henrettet med giftsprøyte

Guvernør Arnold Schwarzenegger nektet å benåde Donald Beardslee.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Henrettede Beardslee (61) valgte å ikke ha noen familiemedlemmer hos seg under henrettelsen klokka 09.01 norsk tid i dag. Utenfor det kjente San Quentin State Prison protesterte rundt 300 mennesker mot henrettelsen.

Han kom heller ikke med noen spesielle ønsker for et siste måltid, og fikk derfor chilipasta, salat og en kake til dessert, melder Los Angeles Times.Til stede under henrettelsen var fire familiemedlemmer av drapsofrene til Beardslee.

Sist gang noen ble henrettet i California var i januar 2002. Da ble Stephen Wayne Anderson henrettet for drapet på en 81 år gammel kvinne. Siden dødsstraffen ble gjeninnført i staten i 1978, er elleve mennesker henrettet.

I California sitter 640 fanger på en dødsdom - det er flest i hele USA.

Dobbeltdrap

Donald Beardslee ble dømt til døden for å ha drept to kvinner under et narkooppgjør i 1981. Advokatene hans ba om benådning for drapene på Stacey Benjamin (19) og Patty Geddling (23), men dette ble avslått av både California-guvernør Arnold Schwarzenegger og høyesterett.

- Ingenting overbeviser meg om at han ikke forsto hvor alvorlig handlingene hans var, og at å utføre disse avskyelige drapene var galt, skriver Schwarzenegger i avslaget.

Den høyeste rettsinstansen ble koblet inn for å se på om henrettelse med giftsprøyte bryter mot den amerikanske grunnloven, og fordi advokatene til Beardslee mener jurymedlemmer ble påvirket under rettssaken.

DREPTE I 1981: Arkivbildet av Donald Beardslee. I dag er han en gråhåret eldre herre. Foto: AP
DREPTE I 1981: Arkivbildet av Donald Beardslee. I dag er han en gråhåret eldre herre. Foto: AP Vis mer

Beardslee var ute på prøve for et annet drap da han drepte de unge jentene. Retten mente drapene var planlagt, ettersom jentene skyldte ham 185 dollar etter en narkotikahandel.

- En positiv fange

Tidligere fengselsvakt ved San Quentin, Daniel Vasquez, beskriver Beardslee som en spesiell innsatt uten noen disipinærstraffer.

- Det vil være en skam å henrette ham, sier Vasquez til LA Times.

Det hjelper imidlertid fint lite å oppføre seg bra i fengsel, ifølge Schwarzenegger.

- Jeg forventer intet mindre, sier han.

Beardslees bønn om benådning ble heller ikke særlig godt mottatt av de pårørende.

- Jeg skjønner ikke hva han har i mot kvinner. Det ser ut som han liker å drepe dem, sier Tom Amundson, halvbroren til Stacey Benjamin.

MOTSTAND: Rundt 300 personer protesterte mot henrettelsen utenfor fengselet.
KNALLHARD: Guvernør Arnold Schwarzenegger er urokkelig.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media