Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Henrettet med ny type gift: Det tok hele 26 minutter før han døde: - Gispet etter luft

- Kan ikke beskrives som noe annet enn tortur.

- Dette kan ikke beskrives som noe annet enn tortur, sier dattera til Dennis, Amber McGuire. Hun holdt en pressekonferanse på fredag, sammen med svigerdattera til McGuire, Missie McGuire. Foto: AP Photo/Kantele Franko. Foto, innfelt: Dagbladet.
- Dette kan ikke beskrives som noe annet enn tortur, sier dattera til Dennis, Amber McGuire. Hun holdt en pressekonferanse på fredag, sammen med svigerdattera til McGuire, Missie McGuire. Foto: AP Photo/Kantele Franko. Foto, innfelt: Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dennis McGuire (53) ble henrettet med giftsprøyte ved Southern Ohio Correctional Facility i Lucasville i Ohio natt til fredag, norsk tid.

Under henrettelsen av McGuire ble det prøvd ut en ny type giftblanding, med midazolam og hydromorfon, som aldri tidligere er brukt på dødsdømte fanger.

Ifølge flere øyenvitner til henrettelsen, var den nye miksturen ikke vellykket.

En reporter fra nyhetsbyrået Associated Press beskriver at 53-åringen hev etter pusten, og at han åpnet og lukket munnen flere ganger.

Nå viser nye, frigitte dokumenter at det tok hele 26 minutter fra henrettelsen begynte til mannen ble erklært død. For å sette det i et perspektiv: det er ifølge nyhetsbyrået AP den henrettelsen som har tatt lengst tid i løpet av de 15 årene som har gått siden Ohio gjeninnførte dødsstraf i 1999.

- Tortur 53-åringens advokater hadde allerede før henrettelsen protestert mot giftmiksturen, og hevdet at de ville kunne gi ham langvarig pustebesvær.

- Dette kan ikke beskrives som noe annet enn tortur, sier dattera til Dennis, Amber McGuire. Hun holdt en pressekonferanse på fredag, sammen med svigerdattera til McGuire, Missie McGuire, og familien truer nå med et søksmål mot delstaten.

Flere eksperter har uttalt til amerikanske medier at det «normale» er at personer som blir henrettet via giftsprøyte dør etter omtrent ti minutter i en søvnligende tilstand.

Dømt for drap 53-åringen var dømt for voldtekten og det påfølgende drapet på Joy Stewart, som var gravid i sjuende måned, tilbake i 1989.

Han prøvde i ukene forut å få utsatt henrettelsen ved å be om å få bli organdonor.

Det bor i underkant av 11,5 millioner mennesker i delstaten Ohio. 139 mennesker sitter akkurat nå på dødscelle i den tradisjonelle industristaten.

Hele Norges coronakart