Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Henrettet mor og far

KROKSTADELVA (Dagbladet): 33-åringen hadde bestemt seg for å drepe. Da moren (63) åpnet døra, ble hun skutt rett ned. Faren lå hjelpeløs i senga, da sønnen kom inn og henrettet ham også.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dobbeltdrapet skjedde bare noen få minutter etter klokka 08.00 i går morges.Etter at 33-åringen, som de siste årene har vært psykiatrisk pasient, hadde skutt foreldrene, tok han med seg det grovkalibrete skytevåpenet, satte seg i bilen og kjørte de få kilometerne fra Krokstadelva til Lerberg behandlingssenter i nabokommunen Øvre Eiker.

Der fortalte han til sjokkerte pleiere at han hadde skutt foreldrene. Umiddelbart etter ringte en av de ansatte ved den psykiatriske institusjonen til politiet og varslet om tragedien.

Overlagt drap

Kort tid etter ble han pågrepet uten noen form for dramatikk i Hokksund.

- Siktelsen er foreløpig, men vi har siktet ham for overlagt drap på foreldrene, sier lensmann Erling Arne Meek.

Dagbladet får bekreftet at 33-åringen i avhør med lensmannsbetjent Ivar Ballangrud skal ha erkjent de faktiske forhold, samt at dobbeltdrapet var planlagt.

Motivet for å drepe sine egne foreldre, synes uklart. Men Dagbladet får opplyst at forholdet til foreldrene skal ha vært komplisert. Andre problemer i livet skal også ha toppet seg for 33-åringen de siste dagene.

Våpenet han skjøt med, hadde han bæretillatelse for.

Det grovkalibrete våpenet hadde han kjøpt for å bruke på jakt. Jaktinteressen skal han ha fått gjennom sin far.

I høst ble 33-åringen utskrevet fra Lerberg behandlingssenter ved Hokksund.- Den siktede ble utskrevet til egen bolig i august i fjor, opplyser Ellen Strengehagen, fylkeshelsesjef i Buskerud.

- En del av forutsetningen for at han ble utskrevet skal ha vært at han sa seg villig til tvunget ettervern i form av medisinering. Hjemmesykepleien og kommunelegen i Nedre Eiker hadde ansvar for oppfølgingen, sier Strengehagen.

På besøk i går

Av det avdøde ekteparets nære venner får Dagbladet opplyst at den siktede 33-åringen tidligere skal ha forsøkt å ta livet av faren. Da klarte moren å avverge tragedie.

- Oppfølgingen av psykiatriske pasienter er for dårlig. Helsevesenets unnfallenhet har fått enda to ofre, sier Margit Andersen (79).

Hun går mot huset der dobbeltdrapet fant sted i går. Den samme veien gikk hun også kvelden før. Da hadde hun med seg avisa, som hun ga sine aldrende venner hver dag.

Pleietrengende

I 40 år kjente hun ekteparet.

- Mandag kveld satt de og drakk kaffe. Stemningen var god. De var blide og fornøyde, gledet seg over små ting, sier Margit.

Ekteparet var uføretrygdet og pleietrengende. Den 64 år gamle mannen var rammet av en arvelig muskelsykdom som gjorde at han de siste årene var lenket til rullestolen.

- Nå var han nesten lam, klarte ikke løfte kaffekoppen til munnen engang. Men hodet var klart og han hadde humør. De var gode mennesker.

Muskelsykdommen hadde tidligere rammet flere andre i familien. Da med dødelig utgang. Den siktede 33-årigen skal ha fryktet at han skulle lide samme skjebne.

Familietragedie

De siste årene bodde ekteparet alene i huset, etter at de tre sønnene og datteren hadde flyttet ut. To av barna bor bare et steinkast unna, og den siktede sønnen bodde i leilighet ca 500 meter vekk.

- Dette er en familietragedie. Hendelsen har rammet lokalsamfunnet med lammelse og sjokk, ingen av oss i politiet var kjent med at det var en latent konflikt i familien, sier Erling Arne Meek, lensmann i Nedre Eiker.

- Siktede er rolig og tilsynelatende avbalansert. Han virket på ingen måte beruset da vi pågrep ham, sier lensmannsbetjent Gevelt.

SØRGER: Margit Andersen var trolig den siste som så ekteparet i live. I over 40 år kjente hun dem. - Tragedien er ufattelig. Sønnen var syk og burde vært fulgt bedre opp av helsevesenet, sier hun til Dagbladet.

<B>SØRGER:</B> Margit Andersen kjente det drepte ekteparet i 40 år. - Sønnen var syk og burde vært fulgt bedre opp, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!