Henrettet på gardstunet

NITTEDAL (Dagbladet): Mangemillionæren Leif Ryen (45) ble henrettet på sitt eget gardstun i går morges. Drapsetterforskerne mener motivet kan ha vært en gammel krangel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mangemillionæren Leif Ryen ble drept like før klokka halv seks i går morges. Venner og familie var samlet til et hyggelig lag på Åneby Hovedgård utenfor Nittedal, og ved 03- 04-tida om natta skal de fleste ha gått til sengs. Litt seinere skal mangemillionæren ha våknet av hundelarm utenfor inngangsdøra.

Idet han kom ut på gardstunet, sto gjerningsmannen klar. Ryen ble truffet av et ukjent antall skudd - sannsynligvis avfyrt med en AG-3.

Polititjenestemenn som Dagbladet har vært i kontakt med, beskriver drapet som særdeles brutalt.

- Vi fikk melding om drapet klokka 05.25. Meldingen kom fra noen som var til stede på garden denne natta, sier politiinspektør Ragnar Ingberg ved Romerike politidistrikt.

Overnattingsgjestene og familien skal ha hørt skuddene. Deretter sprang de ut på tunet, hvor Ryen lå i en blodpøl. Offerets 22 år gamle sønn var en av de første som kom til.

De beste skussmål

Naboer Dagbladet snakket med i går kveld, gir offeret de beste skussmål. Han blir beskrevet som en kontroversiell og flink forretningsmann.

Etter flere års arbeide og ombygging, troppet ordfører Trygg Willy Buer personlig opp på eiendommen i juni i år:

- Her var det blitt fint, sa Buer.Leif Ryen var en velholden forretningsmann. Ifølge likningsboka var han god for om lag 35 millioner kroner. Pengene tjente han på eiendomssalg, entreprenørvirksomhet og hester.

Ryen kom opprinnelig fra Roverud ved Kongsvinger. I 1989 flyttet han sammen med sin kone og to sønner til Nittedal. Familien bosatte seg på Åneby hovedgård. Hovedbygningen på garden ble bygd om til en moderne herskapsvilla.

Ryen eide flere boligeiendommer i Oslo og på hjemstedet Kongsvinger. Han eide også flere forretningsbygg, deriblant Brusenteret på Kongsvinger. I 1984 kjøpte han et skogområde på 40000 dekar i Solør fra Carl Løvenskiold. Prisen var om lag 7,5 millioner kroner.

Da han kom til bygda for ni år siden, ble det mye oppstyr i samband med at han gjorde store deler av eiendommen om til grustak. Grustaket skal etter sigende være god butikk. Han leverte blant annet store mengder masse til byggingen av hovedflyplassen på Gardermoen.

Levde nøkternt

Virksomheten ble seinere solgt til Transportsentralen i Oslo.

Til tross for at han var god for mange penger levde han relativt nøkternt. Fine Mercedeser var det eneste synlige tegn på rikdommen. Store deler av fritida tilbrakte han i miljøet rundt Bjerke travbane.

Ryen hadde i en periode flere gode hester, blant annet elitetraverene Prince Carmy og Sugar Boy. Også på travbanen gjorde han gode forretninger. Sugar Boy ble i 1996 solgt for et ikke ubetydelig beløp. Etter å ha avlet fram flere gode hester trakk han seg ut fra travmiljøet i fjor høst.

Søndag morgen endte 45-årings liv på verst tenkelige måte.

ÅSTEDET:</B> Leif Ryen ble skutt utenfor herskapsboligen sin i Nittedal.<br>