Henrettet par og barberte menn som lyttet til musikk

Taliban viderefører skrekkveldet de hadde i Afghanistan. Og verst vil det gå utover kvinnene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Talibanmedlemmer skal ha tvangsbarbert fire pakistanske menn som straff for at de lyttet til musikk.

Episoden skjedde i det pakistanske Buner-distriktet i går, der Taliban denne uken okkuperte moskeer og patruljerte gatene før de fredag ga beskjed om at de ville trekke seg tilbake, melder NTB.

- Jeg var sammen med tre venner og lyttet til musikk i bilen min da væpnede talibanere stanset oss. Etter å ha knust kassetten og kassettspilleren, barberte de halvparten av hodene våre og bartene, kunne en av mennene fortelle.

Livredde
Taliban trakk seg fredag ut av området, som ligger bare 10 mil fra hovedstaden Islamabad, men fortsatt skal det være lokale talibanere igjen i området. Ifølge innbyggere er det mange væpnede islamister igjen i åsene i utkanten av distriktet.

Mennene i bilen opplevde også å bli slått, og de ble bedt om aldri å lytte til musikk igjen. Ingen av dem har imidlertid meldt saken til politiet ettersom de mener det ville være nytteløst.

- Det ville kunne irritert Taliban enda mer, og jeg frykter at jeg kan bli drept, sier mannen.

Kvinnene trues
Buner ligger like ved Swat-dalen, der Taliban har fått regjeringens tillatelse til å innføre sharialover i bytte mot å legge ned våpnene. I Mingora, Swat-dalens viktigste by, forteller innbyggere at Taliban har hengt opp plakater der kvinner trues med straff hvis de går ut og handler.

«Vi vil ta affære overfor kvinner som går på markedene for å handle og enhver selger som handler med kvinner, vil oppleve strenge reaksjoner,» står det på plakatene.

Allerede har Talibans religiøse håndhevere utført pisking av kvinner i full offentlighet, og brutale henrettelser av innbyggere de mener kan ha brutt ekteskapslovene.

Blodig henrettelse
Britiske Telegraph har i dag publisert en grufull mobilvideo som viser hvordan talibanere henretter et par i Swat-dalen som de mistenker har hatt et forhold utenfor ekteskapet.

For seint skjønner paret hva som er i ferd med å skje da talibanere med sorte turbaner dukker opp i landsbyen. I det de forsøker å komme seg unna, meies de ned av en skuddsalve fra en av mennene. Da noen roper ut at de fremdeles er i live, går mannen iskaldt bort til ofrene og skyter dem på nytt.

- Obama med ultimatum
Situasjonen i Pakistan er nå så alvorlig at USA fortløpende vurderer hvordan de skal håndtere situasjonen, og om de skal gripe inn.

De siste dagene har utenriksminister Hillary Clinton gjort det klart at den pakistanske regjeringen må stanse Taliban før det er for sent. Verken USA eller andre stormakter vil stå stille å se på at Taliban overtar kontrollen i et land med atomvåpen.

The Times siterer en høytstående kilde i den pakistanske regjeringen som forteller om hvordan Obamas regjering ga dem følgende ultimatum: Hvis ikke dere stopper Taliban, gjør vi det.

Talibans sanne ansikt
Mønsteret er det samme som da Taliban gradvis overtok makten i Afghanistan på 90-tallet.

Afghanistans befolkning fikk snart merke hva Taliban mente. Bevegelsens tolkning av sharia er den mest ekstreme noe islamistisk regime har innført i moderne tid. Både lover og straff, en ekstrem sammenblanding av sharia, eldgammel pashtunsk stammelov og Taliban-ledernes egne filosofier.

• Alle kvinner måtte bære heldekkende og formløs burka, med skjerm/netting foran øynene.

• Det ble forbudt for kvinner å arbeide - med unntak for kvinner i helsesektoren.

• Kvinner kunne ikke bevege seg utendørs uten å være i følge av en mannlig slektning.

• All utdanning for jenter over sju år ble forbudt.

• Høyhælte sko og sminke ble strengt forbudt. En kvinnes skritt måtte være lydløse fordi skrittene kunne opphisse menn.

• Kvinner kunne ikke snakke høyt i det offentlige rom fordi «ingen fremmede bør høre en kvinnes stemme.»

• Vinduer i første og andre etasje i bolighus måtte males eller dekkes helt til for å hindre at kvinneansikt kunne sees av fremmede menn. «Fordi en kvinnes ansikt er en kilde til å forderve menn som ikke er beslektet med dem».

• Kvinner kunne ikke sykle eller sitte på sykkel eller motorsykkel - selv om de skulle sitte på med en mannlig slektning.

• De kunne heller ikke ta drosje uten følge med mannlig slektning.

• Det ble forbudt for mannlige leger å ta på en kvinne under medisinsk konsultasjon.

Ekstreme straffer
Utviklingen i Swat-dalen viser at Taliban er i ferd med å innføre de samme straffemetodene som de innførte i Afghanistan. Dette innebærer ekstreme straffer for å lytte til radio, synge, spille eller høre på musikk, ha bilder, leke, drive sport eller på annen måte utøve aktiviteter som kan dra konsentrasjonen bort fra gud.

Offentlige henrettelser ved steining, skyting, veggvelting og lignende ble vanlige straffer for homofili, utroskap,voldtekt og drap. Simpelt tyveri ble straffet ved å hugge av èn hånd. Kvinner og menn ble pisket i gatene av religionspolitiet for de minste overtredelser av kles- og bønnekoden.

•Mer om Talibans regime i Afghanistan kan du lese hos Magasinet på nett.


TRAKK SEG UT: Taliban trakk seg ut igjen etter at de før helgen gikk inn i Buner-distriktet. Ren taktikk, mener ekspertene som tror faren for fullc kollaps i Pakistan er overhengende. Foto: REUTERS/SCANPIX
TRAKK SEG UT: Taliban trakk seg ut igjen etter at de før helgen gikk inn i Buner-distriktet. Ren taktikk, mener ekspertene som tror faren for fullc kollaps i Pakistan er overhengende. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer