Henrettet sjefen for mattilsynet i Kina

Sjef for mattilsynet i Kina ble henrettet i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den tidligere sjefen for Kinas mat- og medisintilsyn ble henrettet i dag. Som tilsynssjef mottok Zheng Xiaoyu ifølge dommen bestikkelser for å godkjenne medisiner og kosttilskudd som normalt ikke ville nådd opp til godkjent standard, og som senere har ført til en rekke dødsfall. I alt skal han ha mottatt 6.5 millioner yuan eller 5.1 millioner kroner fra ulike selskap.

63 år gamle Zheng mistet jobben i 2005. Han har siden vært under etterforskning, og ble dømt til døden i mai. Han anket dommen i juni, men denne ble avslått like etter, ifølge BBC. I dag ble han henrettet.

Kina har de siste årene opplevd en rekke matskandaler, og dusinvis av mennesker har omkommet som følge av dårlig matkvalitet eller falske medisiner og matvarer. Zheng har blitt selve symbolet på landets mangel på tilstrekkelig kontroll, og i mars ville et skademiddelselskap oppkalle en rottegift etter den tidligere medisin- og mattilsynssjefen.

– Noen få korrupte personer i mattilsynet gjør skam på hele systemet, og dette har avdekket alvorlige problem, sier talsmann for tilsynet, Yan Jiangyang til AP.

Frostvæske i tannkrem

Dette er landet som antas å utstede flere dødsdommer enn alle andre land kombinert, men Zhengs dom er ifølge AP unormalt streng, også i kinesisk målestokk. Myndighetene er under sterkt press både internt og internasjonalt for å stramme kontrollen med mat- og medisinsertifisering, og dommen kan ses som et tegn på at de ønsker å vise handlekraft i forhold til matskandalene.

Forrige uke fant japanske importører en kjemikalie som brukes i frostvæske i tannkrem. Samme dag stengte landet 180 matfabrikker. I fjor døde et dusin mennesker i Panama etter at de tok kinesiskproduserte medisiner som inneholdt det giftige stoffet diethylene glycol. Andre varer som er blitt klagd inn er fisk med spor av medisiner, og svinekjøtt med clenbuterol, som førte til at et hundretalls personer ble forgiftet i 2006.

I 2005 døde tretten spedbarn av underernæring fordi de hadde fått morsmelkerstatning som ikke inneholdt næring. 

HENRETTET: Tidligere medisin- og mattilsynssjef Zheng Xiaoyu ble henrettet i dag, dømt for korrupsjon. Foto: AFP/SCANPIX
HENRETTET: Tidligere medisin- og mattilsynssjef Zheng Xiaoyu ble henrettet i dag, dømt for korrupsjon. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer

Lover bedre kontroll

Mat- og medisintilsynet holdt i dag en pressekonferanse, hvor de innrømmet at kontrollen har vært for dårlig.

- Vi må reflektere og lære fra dette. Vi må øke innsatsen for å sikre kvaliteten av mat og medisiner. Det er det vi gjør nå, og det er det vi skal gjøre framover, sier Yan ifølge AP.