Henriette (26) avslørte en internasjonal svindlerbande. Belønningen var 500 kroner.

Årvåkne Henriette Borchgrevink (26) i Narvesen-kiosken på Kongsberg lot seg ikke lure av et stjålet MasterCard-kort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I rein detektivstil avslørte Kongsberg-jenta to menn som trolig er med i en stor internasjonal kortsvindelbande.

Avsløringen var startskuddet til det som etter alt å dømme er den største svindelsaken kredittkortselskapene har hatt i Norge. Bedrageriavdelingen i Europay Norge jobber på spreng og advarer nå ansatte i kiosker, bensinstasjoner og butikker over hele landet mot misbruk av stjålne kredittkort av typen MasterCard.

Kortselskapet vil ikke ut med nøyaktig hvor store svindelsummer det hittil er snakk om. Dagbladet har grunn til å tro at det dreier seg om millionbeløp.

Henriette Borchgrevink har fått beskjed om at hun vil få 500 kroner i dusør for sin snarrådighet.

- Om jeg hadde visst at jeg hadde med en internasjonal liga å gjøre, vet jeg ikke om jeg kanskje bare hadde sendt dem ut døra igjen, sier Henriette Borchgrevink til Dagbladet.

I varetekt

To menn er varetektsfengslet i fire uker av Kongsberg-politiet, siktet for forsøk på svindel.

- Vi begynte å grave i dette, og så falt det noen skjeletter ut av skapet, sier politijurist Per Kristian Arnø til Dagbladet.

Ei gruppe somaliere har vært på svindeltokt over Østlandet og Sørlandet siden august, bekrefter Europay Norge.

- Flere personer er arrestert. Dette er menn som benytter seg av stjålne MasterCard hovedsakelig fra Nederland, men også fra amerikanske banker. Kortene blir misbrukt med små beløp - aldri over 700 kroner - men de blir brukt hele tida. Så langt kjenner vi til 25 kort, forteller informasjonskonsulent Hilde Fredheim Høgberg i Europay til Dagbladet.

Også kleskjeder som Dressmann og Hennes & Mauritz har blitt svindlet.

- Vi så det først i kiosker og bensinstasjoner der de handlet telekort i stor skala. De kjøper også billetter på jernbanestasjoner som de etterpå løser inn igjen, og får på den måten kontanter, forteller Europays talskvinne.

Opptrer truende

Henriette Borchgrevink vet ikke hva som gjorde at varselklokkene kimte i hodet hennes sist tirsdag ettermiddag. Sammen med samboeren Michael Bernth driver hun to Narvesen-kiosker.

- Jeg hadde lest på intranett i Narvesen om kortsvindel fra Nederland, så det lå vel friskt i minnet. En mann kom inn og ville kjøpe noen telekort, men kortet hans gikk ikke gjennom maskinen. Jeg ble mistenksom og sa til ham at det sikkert var noe galt med maskinen min. Jeg skulle gjøre det manuelt.

Borchgrevink gikk inn på kontoret sitt, men mannen fulgte etter. Likevel klarte hun å få varslet samboeren over telefonen - og ba ham sjekke om kredittkortet var sperret.

- Det var det ikke, men jeg klarte ikke å slå meg til ro med den beskjeden. Jeg ba mannen gå ut i butikken for å se om det var kunder der. Det gjorde han. I mellomtida noterte jeg meg nummeret på kortet hans og førerkortet, forteller hun.

Hun ba mannen om å gå i minibanken for å ta ut penger i stedet.

NSB på sporet

- En kunde fulgte etter ham, mens jeg ringte Europay. Jeg fikk bekreftet at kortet var blitt misbrukt. Jeg kastet meg over telefonen til politiet.

Ikke nok med det: Hun kontaktet ansatte på NSB, som kunne fortelle at mennene hadde kjøpt billetter fra Drammen til Bergen.

- En NSB-ansatt ringte stasjonen i Drammen. Beskjeden derfra var at de nettopp hadde byttet billettene. Da ble politiet varslet.

Politiet pågrep mennene. Ros og takk har vanket fra politi og kredittkortselskapet.

Dusøren på 500 kroner kommer godt med, for samme dag ble Henriette Borchgrevinck frastjålet telekort for 15000 kroner som hun må dekke av egen lomme.

Ingen norske kredittkort skal være misbrukt i svindelsaken.

<B>FRØKEN DETEKTIV: </B> Hviskende på telefonen klarte Henriette Borchgrevink å få varslet samboer Michael Bernth om at han måtte sjekke et kredittkort. Så lurte hun den potensielle svindleren trill rundt.