- Henrik ofret livet sitt for meg

I det Breivik løftet geværet mot Andrine Johansen (17) kastet Henrik Rasmussen (18) seg foran henne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Andrine Johansen (17) ble skutt i brystet ved Pumpehuset på Utøya.

I retten i dag ga den unge jenta en svært detaljert forklaring av det grufulle hun var vitne til ved Pumpehuset. Hun beskrev hvordan hun ble vitne til at bestekameraten ble drept, og hvordan en fremmed gutt ofret livet sitt for henne.

17-åringen fra Oslo har tidligere fortalt Dagbladet at hun har sett fram til denne dagen.

- Det er deilig å være ferdig, sier Andrine til Dagbladet etter å ha vitnet.

- Ble frustrert Andrine forteller at hun opplevde Anders Behring Breivik som rolig og behersket da han kom gående mot Pumpehuset, hvor Andrine gjemte seg sammen med rundt 30 andre ungdommer - flere av dem nære venner av henne.

- Han hadde en mørk stemme, og hørtes veldig politimann ut. Han sa «Har dere sett ham? Jeg er politimann, gjerningsmannen er fortsatt på frifot, men jeg har en redningsbåt så bare bli med meg.» Noen roper «Kan du bevise det?». Da merker man at den rolige beherskede tiltalte blir mer frustrert å begynner å skyte, forklarte Andrine i retten.

I politiavhør har Andrine fortalt at Breivik sa «Jeg har ikke tid til dette, for faen», da ingen responderte da han ankom Pumpehuset.

- Jeg husker ikke lenger nøyaktig hva det var han sa, men han uttrykte sin frustrasjon med ord da ingen hørte på ham, sier Andrine til Dagbladet nå i ettermiddag.

- Ofret seg for meg Andrine var en av flere som kastet seg i vannet da Breivik trakk fram våpenet og begynte å skyte, og hun ble truffet av ett skudd i brystet. Fra vannet ble hun vitne til hvordan Breivik henrettet person etter person rundt henne.

- Han forsikret seg om at alle var døde, og skjøt alle oss i vannet en gang til. Han smilte da han gjorde dette. I det han skjøt mot meg, kastet Henrik Rasmussen seg foran meg og ofret livet sitt for meg. Han tok de skuddene som var ment for meg, sier Johansen.

Hun forteller til Dagbladet at hun ikke kjente personen fra før, men at politiet har gitt henne informasjon om ham i ettertid.

- Jeg sliter fremdeles med veldig skyldfølelse, sier Andrine til Dagbladet.

Stolte av sønnen Foreldrene til Henrik Rasmussen er kjent  med at sønnen kastet seg i veien for Breiviks skudd.

OFRET LIVET:  - Han ofret livet sitt for meg, sier Andrine Johansen om Henrik Ramussen (18). Foto: Privat
OFRET LIVET: - Han ofret livet sitt for meg, sier Andrine Johansen om Henrik Ramussen (18). Foto: Privat Vis mer

- For dem er det godt å vite at det faktisk var slik. Det er vanskelig, men dette har gjort dem glade. De er stolte av gutten sin, sier familiens bistandsadvokat Siv Hallgren.

Hun forteller at Henrik ifølge familien var en veldig omsorgsfull person.

- De har fremhevet denne egenskapen. Moren hans forteller at det som er beskrevet av Andrine er typisk for hvordan han var, sier Hallgren.

• Les også: Vi glemmer ikke Henrik Rasmussen

- Han sa aldri nei når andre spurte om hjelp, han tok utfordringer på strak arm. Med omsorg, engasjement og godt humør var han kjent for å sette andre foran seg selv, skrev ledelsen i AUF i et minneord om Henrik.

- Breivik lo Breivik har i retten nektet for at han smilte eller lo da han gjennomførte massedrapene. Dette er ren løgn, ifølge Andrine.

- Han utrykker glede ved å si «hoho» eller «haha», før han gikk fra stedet. Så var det en forferdelig stillhet. Jeg skjønte at alle var døde og at jeg kom til å dø selv, sa hun i retten.

Deretter ble hun liggende i vannet, hvor hun spilte død.

- Det ble veldig vanskelig å puste, sier 17-åringen, som tidligere har fortalt Dagbladet om tankene som da gikk gjennom hennes hode:

- Jeg tenkte at noen må overleve for å kunne forklare hva som skjedde. Jeg fikk en følelse av at dette ikke er dagen jeg skal dø.

Rundt armen har 17-åringen fortsatt armbåndet fra deltagelsen på Utøya. Det er der for å minne henne på at hun fortsatt lever.

- Forferdelig Etter å ha ligget i vannet i omlag to timer, ble Andrine reddet av en båt. 

Skoleeleven har moderate fysiske ettervirkninger av skadene, men er sterkt traumatisert.

LEVER: Rundt armen har 17-åringen fortsatt armbåndet fra deltagelsen på Utøya. Det er der for å minne henne på at hun fortsatt lever. Foto: Jacques Hvistendahl Dagbladet
LEVER: Rundt armen har 17-åringen fortsatt armbåndet fra deltagelsen på Utøya. Det er der for å minne henne på at hun fortsatt lever. Foto: Jacques Hvistendahl Dagbladet Vis mer

- Etter Utøya klarte jeg ikke å spise noe som er rødt, forklarte 17-åringen, som gjorde dypt inntrykk på retten.

- Det går opp og ned, og jeg har det bedre. Men jeg kan ikke si annet enn at det er forferdelig, sa hun også.

Andrine har forøvrig blogget om det som skjedde med henne på Utøya.