SISTE AKSJON:  Henrik Rasmussen og venninna Anette Davidsen gjennomførte en impulsaksjon mot rasisme  hjemme i Melbu like før Utøya-leiren. I dag blir Henrik gravlagt fra Melbu kirke. Foto: Privat/Ørjan Robertsen.
SISTE AKSJON: Henrik Rasmussen og venninna Anette Davidsen gjennomførte en impulsaksjon mot rasisme hjemme i Melbu like før Utøya-leiren. I dag blir Henrik gravlagt fra Melbu kirke. Foto: Privat/Ørjan Robertsen.Vis mer

Henriks siste aksjon før han reiste til Utøya

Den tredje tragedien som har rammet Melbu i år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MELBU (Dagbladet): En av de siste aksjonene Henrik Rasmussen (18) utførte for Hadsel AUF før han reiste til Utøya, var mot rasisme under Sommer-Melbu 1. juli.

Henrik ble rammet av terrorskuddene på Utøya. I dag blir han gravlagt fra Melbu kirke klokka 12.

Sammen med bestevenninna Anette Davidsen (18), leder for Hadsel AUF, skrev han slagord mot rasisme i rødmaling på hvite plakater. Det var en av de siste lokale markeringene før han dro til Utøya 

- Voldsomt engasjert Ketil Johnsen, leder for Hadsel Arbeiderparti forteller til Dagbladet at Hadsel AUF lenge lå nede, men ble startet opp igjen  for et par år tilbake.  

- Henrik var blant de som var med å trekke det i gang igjen. Han var voldsomt engasjert, og veldig aktiv. Per i dag har vi nærmere hundre medlemmer, forteller han.   

- Han kunne stupe inn på ICA hvor han jobbet, hente plakater og skrive slagord og hoppet i det. Jeg kunne få en sms på kvelden hvor det stod «hei, vi hadde tuteaksjon på kaia i dag».  

Enormt engasjert - Henrik så ikke problemene, han bare gjorde det. Ungdommene var veldig aksjonsrettet, de fant ofte på ting impulsivt. Anette, som var bestevenninna, sa en gang om Henrik: «Om han får en god ide så bryr han seg ikke om at klokka er to på natta eller ni om morgenen.» Uansett ringte han henne og sa «Anette, jeg har en ide».  

Etter hvert ble Arbeiderpartiet obs på den engasjerte tenåringen, forklarer Johnsen.  

- Vi ville satse på han, og jeg spurte han om han ville stå på kommunelista til partiet under høstens valg. Han sa «tuller du?», men han var veldig rask på å si at selvsagt ville han det. Du kunne se at dette var han stolt av og veldig glad for.  

Mange tragedier Melbu, med sine 2 124 innbyggere var et rolig sted, helt til kalenderen viste 2011.  

• 7. januar omkom fem personer i en voldsom kollisjon i Lavangsdalen i Troms da en buss kolliderte med en bil. To av de omkomne var Ola Henriksen (56) og sønnen Finn-Lasse Henriksen (13) fra Melbu.
• 21. april omkom fire personer i en småbåtulykke på Hadselfjorden, hvorav tre av disse var fra Melbu. Noor Mohammad Jahandar (33), Amphawan Ann Yensutthi (35) og sønnen Nirut Yensutthi (11) måtte bøte med livene.
• I dag begraves Henrik Rasmussen (18) i Melbu kirke etter å ha mistet livet i Utøya-massakren fredag 22. juli.  

Hvorfor oss? Sven Becker, prest og leder for kriseteamet i Hadsel kommune sier til Dagbladet at situasjonen på Melbu ikke kan sammenlignes med noe annet.

- Vi har aldri greid å senke skuldrene. Det har vært tøffe tak, og mange er berørt. Etter båtulykken var det mange som stoppet meg på butikken og sa at «nå må det snart bli slutt». Etter Utøya-tragedien sier folk heller «hva blir det neste?». Mange spør seg hvorfor skjedde det oss på nytt?  

- Folk føler en maktesløshet her etter alle tragediene. Det har vært så mye at vi ennå ikke greier å se konsekvensene dette har for vårt lokalsamfunn, påpeker han.  

 MÅ TAKLE TRAGEDIER:  Sven Becker er både prest og leder for kriseteamet i Hadsel, som er rammet av tre store tragedier på kort tid. FOTO: EIRIK H. URKE/DAGBLADET.
MÅ TAKLE TRAGEDIER: Sven Becker er både prest og leder for kriseteamet i Hadsel, som er rammet av tre store tragedier på kort tid. FOTO: EIRIK H. URKE/DAGBLADET. Vis mer

Becker har også i de fleste tilfellene forrettet begravelsene av ofrene i årets tre store tragedier.  

Måtte vente lenge Det har også vært en spesielt vanskelig tid den første uka etter Utøya-massakren, forteller Becker. Han har vært den som har hatt nærmest kontakt med Rasmussens foreldre.  

- Det var utfordrende å ikke få tilstrekkelig informasjon. Det gjør noe med håpet og forventningene som hos mange har gått opp og ned. Det var stille lenge og vi hørte ikke noe nytt.  

Det gikk en hel uke fra bomben gikk av i regjeringskvartalet og skuddene på Utøya falt til familien fikk bekreftet at Henrik var blant de omkomne.  


 - VOLDSOMT ENGASJERT:  - Henrik var med å starte opp igjen Hadsel AUF, sier lederen av Hadsel Arbeiderparti,  Ketil Johnsen. FOTO: EIRIK H. URKE/DAGBLADET.
- VOLDSOMT ENGASJERT: - Henrik var med å starte opp igjen Hadsel AUF, sier lederen av Hadsel Arbeiderparti, Ketil Johnsen. FOTO: EIRIK H. URKE/DAGBLADET. Vis mer