Hensynet til barna viktigere enn lovbrudd

Høyesterett stoppet utvisning av tobarnsmor Zarife.

NORSK ER FELLESSPRÅK:  Høyesterett har opphevet utvisningsvedtaket mot tobarnsmor Zarife Kashtanjeva. Verken mannen Tewana Pradi eller barna kan mors opprinnelig språk fra Kosovo. FOTO: DAGRUN STOKKE/NORDHORDLAND.
NORSK ER FELLESSPRÅK: Høyesterett har opphevet utvisningsvedtaket mot tobarnsmor Zarife Kashtanjeva. Verken mannen Tewana Pradi eller barna kan mors opprinnelig språk fra Kosovo. FOTO: DAGRUN STOKKE/NORDHORDLAND. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Høyesterett har opphevet utvisningsvedtaket fra Norge for tobarnsmor Zarife Kashtanjeva (30) av hensyn til de to små barna på tre og fire år, som bare snakker norsk.

Kashtanjeva, som opprinnelig er fra Kosovo, hennes kurdiske mann fra Irak og de to barna bor på Frekhaug i Meland kommune utenfor Bergen.

Utlendingsnemnda vedtok i 2009 å utvise henne for to år fordi hun har brutt utlendingsloven to ganger siden hun første gang kom til Norge som 18-åring i 1999.

UNE og seinere flertallet i lagmannsretten ville «straffe» Kashtanjeva med to års utvisning fordi hun oppholdt seg ulovlig i landet en epriode på 10 måneder og fordi hun jobbet deltid på et hotell i ett års tid uten arbeidstillatelse.

Barna først I dag har Høyesterett enstemmig slått fast at hun får bli fordi hensynet til at de to barna ikke mister sin hovedomsorgperson i to år teller mer enn de to bruddene på utlendingsloven.

- Det er første gang siden 2005 at hensynet til barn er blitt utslagsgivende i Høyesterett. Dagens dom danner en presedens, som UNE må innrette seg etter, sier kvinnens advokat Halvard Helle til Dagbladet.

Han har snakket med sin klient på telefon.

- Hun ble veldig glad, sier Helle.

- Vil forandre praksis Arild Humlen er en av de norske advokatene med aller lengst erfaring med utlendingsloven.

- Hvis Høyestrett gir Zarife medhold, vil det forandre norsk rettspraksis, sa Humlen til Dagbladet da Høyesterett innledet sin behandling av denne saken tidligere i juni.

- De små barnas sterke interesse Slik konkluderer førstevoterende i Høyesterett - med støtte fra de andre fire dommerne:

«Når jeg etter dette skal foreta en samlet vurdering etter utlendingsloven § 29 andre ledd, er jeg kommet til at utvisningsvedtaket er et uforholdsmessig tiltak.

Kashtanjeva har brutt utlendingsloven ved ulovlig opphold og ulovlig arbeid. Disse bruddene på loven er ikke mer alvorlige enn at de i dag ikke ville medført utvisning.

I tillegg kom hun til Norge i 2003 uten visum og oppholdt seg i landet i syv uker før hun innga søknad om asyl, men dette tilleggselementet kan ikke føre til tilsidesettelse av de små barnas sterke interesse i å få fortsette å vokse opp sammen med sin hovedomsorgsperson.»

Høyesterett har vurdert at det ikke er noe alternativ for hele familien å dra i «eksil» til Kosovo i to år fordi heller ikke samboeren kan språket der.

Her kan du lese hele dommen fra Høyesterett.

PRESEDENS:  - Denne dommen må UNE innrette seg etter, sier den kosovoalbanske kvinnens advokat Halvard Helle. FOTO: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET.
PRESEDENS: - Denne dommen må UNE innrette seg etter, sier den kosovoalbanske kvinnens advokat Halvard Helle. FOTO: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer