Raja med Frp-sjokk

- Hent alle IS-mødre hjem

Mens Siv Jensen vurderer å trekke Frp fra regjeringen, setter Abid Raja hardt mot hardt. - Alle IS-mødre og deres barn må hentes hjem, forteller han Dagbladet.

KRISEMØTE: Frp-leder og finansminister Siv Jensen truet med å gå ut av regjering, så gikk hun i krisemøte med sine egne. Video: Per Ervland / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Frp-leder Siv Jensen truet i dag med å trekke partiet ut av regjering. Bakgrunnen er at Solberg-regjeringen i går snudde, og hentet hjem én IS-siktet kvinne og hennes to barn.

- Begeret vårt er nå fullt. Vi sitter ikke i regjering for enhver pris, sa Jensen til Dagbladet onsdag.

Regjeringsstormen legger seg ikke der, for nå vil Venstre-topp Abid Raja ha mer.

Raja: - Hent alle hjem

Raja vil hente alle de norske mødre og deres barn hjem fra flyktningleire så raskt som mulig.

- Jeg vil gi stor honnør til regjeringen som har klart å lande et stort flertall for å hente moren og de to barna, så håper jeg fra Venstres side og som leder av anti-terrorgruppen i OSSE at også de andre barna som er igjen i Syria skal få komme hjem til Norge, sier Raja til Dagbladet, rett før Frp gikk i sitt krisemøte der regjeringsdeltakelsen skal diskuteres.

Raja understreker at saken dreier seg om uskyldige barn som nå lever under grusomme forhold.

- Når vi har hentet hjem disse to barna og moren, tilsier det at vi også skal hente barna som lever under forhold som kan påføre dem langvarige psykiske og fysiske lidelser.

STORTINGET: Statsminister Erna Solberg sier at det ikke er aktuelt å ta i mot mødrene som har dratt til Syria. Video: Per Ervland. Reporter: Jørgen Gilbrant Vis mer

Presedens

Erna Solberg avviser i dag overfor Dagbladet at hjemhentingen av den 29 år gamle tobarnsmoren vil skape en presedens.

- Denne saken skaper ingen som helst presedens. Barna har mulighet til å komme til Norge. Hvis mødrene ønsker å sende barna fra seg, kan vi være behjelpelig med å hente dem til Norge.

- Du kan helt avvise at Norge skal gjøre noe for å hente de fire andre barna, så lenge de er friske?

- De fire andre barna har en invitasjon til å komme tilbake til Norge. Deres mødre har det ikke, slår Erna Solberg fast overfor Dagbladet.

Men Abid Raja har helt motsatt oppfatning.

- Det burde være likhet for loven. Nå har vi etablert en presedens som ikke var gjeldende før nå, ved å hente også mor hjem, sier Raja.

- For det er skapt en presedens?

- Ja, helt klart. I lys av den presedensen bør man hente hjem resten av barna.

- BEGERET ER FULLT: På vei inn til det dramatiske gruppemøtet til Frp på Stortinget, kommer ikke Siv Jensen med nye uttalelser, men refererer til Dagbladets sak hvor hun truer med å trekke Frp ut av regjering. Video: Per Ervland / Dagbladet Vis mer

Mot mors ønsker

Raja går så langt som å si at Norge bør hente barna hjem selv om deres mødre ikke ønsker det.

- Her er lovgivingen på plass, hvis landets myndigheter sier ja, trenger vi ikke mors tillatelse. Barnevernet trenger aldri mor eller fars tillatelse når de er omsorgssvikere. Norge bør initiere samtaler for å hente hjem barna uavhengig av foreldrene, det er ikke alltid barns beste å bo med foreldrene, sier han.

Ønsker Frp-samarbeid

Venstre-toppen har stått i krig mot Frp flere ganger tidligere. Det gikk så langt at Siv Jensen fortalte Dagbladet at Frp var «ferdig med Abid Raja».

Likevel insisterer Raja på at utspillet hans i ettermiddag ikke er påtenkt som et nytt ballespark på Frp på en allerede vanskelig dag.

- Hvor mye skal du provosere Frp på en dag der de ligger nede og slikker sine sår fra før av?

- Jeg ønsker å samarbeide med Frp. Dette er ikke for å påføre Frp et nederlag, det er for å gjøre det riktige, både sikkerhetsmessig og humanistisk. Mitt mål har vært å hente hjem barna, det kommer fortsatt til å være mitt mål - til alle barna er tilbake

Startet snøballen

Det var i Dagbladet i fjor at Raja først kom med forslaget om å hente barna hjem - til stor motstand fra det politiske Norge.

Årsaken er, blant annet, at Raja mener det vil utgjøre en langt større sikkerhetsrisiko enn å la dem være i Syria.

Siden den gang har foreldreløse barn blitt hentet til Norge og nå sist altså en av IS-mødrene Han tror Norge vil ende opp med å hente også de siste barna som befinner seg i Syria.

- Dersom disse barna vokser opp under IS-forhold, kan de bli radikalisert. Når de har krav på europeiske statsborgerskap, vil de utgjøre en mye større fare når de returnerer. Jo yngre de er når de returnerer, desto enklere er det å integrere dem tilbake i det norske samfunnet.

Raja understreker at han ikke vil hente IS-knyttede fedre hjem til Norge.

Frp tok dissens mot regjeringens vedtak, og Sylvi Listhaug raste i går mot beslutningen til flertallet i regjeringen. Gjennom onsdagen tok flere Frp-stemmer til orde for å forlate Solberg-regjeringen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer