- HENT BARNA: Kristiansund kommune ber folk om å hente barna fra skoler, SFO og barnehager før klokka 14. Grafikken viser vindprognosene for Kristiansund klokka 17. Grafikk: Meteorologisk institutt
- HENT BARNA: Kristiansund kommune ber folk om å hente barna fra skoler, SFO og barnehager før klokka 14. Grafikken viser vindprognosene for Kristiansund klokka 17. Grafikk: Meteorologisk instituttVis mer

- Hent barna før klokka 14

Kristiansund er i kriseberedskap på grunn av ekstremværet «Ivar».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kristiansund kommune er i kriseberedskap i forkant av ekstremværet «Ivar» som slår til med full styrke i ettermiddag. Den intense, men kortvarige, stormen blåser opp til nordvest sterk storm og orkan i Møre og Romsdal og Trøndelag.

Kommunen ber foreldre om å hente barna før klokka 14, ifølge NRK.no som første omtalte saken. Uværet er ventet å være på sitt verste i 16- til 18-tida, altså midt i ettermiddagsrushet.

- Ingen barn blir sendt alene hjem fra skole eller barnehage etter klokka 14. Hvis det er igjen barn på skolen, SFO eller barnehagen etter at stormen har slått inn, blir de tatt hånd om til de kan hentes av foresatte, skriver kommunen på sine hjemmesider.

Meteorologer, nødetater og kommuner langs hele kyststrekningen ber innstendig om at folk oppholder seg innendørs mens «Ivar» raser. Stormen beveger seg hurtig og forholdene kan gå fra oversiktlige til livsfarlig på kort tid.

- Når vi utsteder ekstremværvarsel, er det på grunn av fare for liv og verdier, sier statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid ved Værvarslinga Vestlandet til Dagbladet.

Kysten ved inngangen til Trondheimsfjorden er mest utsatt, ifølge meteorologen. Men også Trondheim, Stjørdal, Verdal og Steinkjer ligger an til å få kraftig vind og store bølger.

- Ikke oppsøk uværet. Det beveger seg veldig fort, så det er viktig å ikke tenke at du har god tid før det kommer. Vindøkningen skjer på bare et par timer. Hold deg innendørs, og gå ut fra at det kan bli problemer med strømforsyning, stengte veier, stengte flyplasser og slikt.

Folk i de berørte områdene må være forberedt på at strømmen kan forsvinne. Ha stearinlys, lommelykt og batterier parat. Kommunikasjonssjef Kjell Dahle i selskapet Trønderenergi sier at de har økt bemanning.

- Vi har ikke vurdert graden av skadefare, men alle må være forberedt på at strømmen kan forsvinne. Det ser ut til at «Ivar» treffer oss hardt, og vi forventer det største innslaget langs kysten. Vi har oppbemannet kundesenteret og nettsentralen, og er klare til å ta i mot det som skulle komme, sier Dahle til Dagbladet.