- Hent dem hjem

Selvmordsaksjonen som drepte minst sytten italienere og åtte irakere i Nassiriya i går skaper stor frykt på Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men ennå er det ikke noe flertall for å trekke ut de rundt 150 norske soldatene fra Irak. Bare SV vil avvikle det norske militære engasjementet.

Samtidig med at terroren i går rammet det britiskkontrollerte området i sør, der også de norske soldatene holder til, satt USAs administrator i Irak Paul Bremer i krisemøter i Washington. Det er en økende amerikansk erkjennelse av at det vil gå fra vondt til verre i Irak.

Derfor vil USA nå overføre makta til irakere raskere enn planlagt.

Spare amerikanske liv

- Presidenten står fast på sin bestemmelse om å overføre makt til irakiske myndigheter, sa Bremer etter samtalene med president George W. Bush. Planen ser ut til å være at irakere må ta over mer og mer ansvar for å spare flest mulig amerikanske liv.

Lastebilen som i går braste inn i den italienske leiren i Nassiriya kunne like gjerne brast gjennom sperringene i leiren i Basra der de norske soldatene holder til.

Både de italienske og de norske soldatene opererer i den britiskokkuperte sonen, og tar sammen med britene de forholdsregler de kan for å ta vare på egen sikkerhet.

Også de italienske soldatene var populære blant den lokale sivilbefolkningen. Men det hjalp ikke da selvmordsaksjonistene slo til.

- Det norske militære engasjementet i Irak bør avvikles. Dette viser at det er umulig å garantere for sikkerheten, sier SV-leder Kristin Halvorsen.

Men SV er alene om å mene dette på Stortinget.

Fallitterklæring

- Det lå i kortene at oppdraget i Irak ville være farlig og krevende. Jeg vil ikke være bombastisk, men hvis sikkerhetssituasjonen for de norske soldatene blir slik at de ikke lenger kan gjøre den jobben de skal gjøre, så må de ut, sier Frp-representanten i utenrikskomiteen, Morten Höglund.

- Det som skjer gjør meg veldig urolig. Jeg ønsker en orientering om sikkerhetssituasjonen fra Forsvarsdepartementet, sier Sp-leder Åslaug Haga.

Lederen av forsvarskomiteen, Marit Nybakk (Ap), sier det vil være en fallitterklæring å trekke ut de norske styrkene nå. Det er politisk viktig at stabilitetsstyrken er på plass i Irak. Men hun sier hun er stadig mer opptatt av sikkerheten.

En CIA-rapport konkluderer med at den væpnete motstanden mot USA i Irak bare vil øke i styrke.

Rapporten konkluderer også med at jo kraftigere det amerikanske militære engasjementet er, jo sterkere vil den væpnete motstanden mot USA bli.

Avisa Philadelphia Inquirer skriver at konklusjonene i rapporten støttes av Paul Bremer.

SORGTYNGET: En italiensk soldat står sorgtynget foran bygningen som ble ødelagt av en bilbombe. Han mistet 17 av sine medsoldater. Åtte irakske sivile ble også drept. Selvmordsbombere ryster nå den internasjonale styrken i Irak. <!--FOTO--> <!--/FOTO--> <!--/BTEK0--><!--BTEK1-->
KLAR MELDING: SV-leder Kristin Halvorsen vil hente hjem de norske soldatene fra Irak.