Felleskrav i brev til Erna Solberg:

- Hent norske barn og mødre hjem

Det som beskrives som «et samlet fagmiljø» krever nå at regjeringen henter hjem norske barn og IS-mødre fra Syria.

PARTIKOLLEGER: Statsminister Erna Solberg og Jens Johan Hjort kjenner hverandre fra da Hjort var Høyres ordførerkandidat i Tromsø. Nå stiller han seg som leder i Advokatforeningen bak et felleskrav om å hente hjem barn og IS-mødre til Norge. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
PARTIKOLLEGER: Statsminister Erna Solberg og Jens Johan Hjort kjenner hverandre fra da Hjort var Høyres ordførerkandidat i Tromsø. Nå stiller han seg som leder i Advokatforeningen bak et felleskrav om å hente hjem barn og IS-mødre til Norge. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I et brev til statsminister Erna Solberg (Høyre) og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) går en rekke organisasjoner sammen om å kreve at regjeringen hente hjem barn av foreldre som har tilknytning til IS fra Syria, og deres mødre.

Brevet er underskrevet av blant annet leder i Advokatforeningen, Jens Johan Hjort, forbundsleder Norsk sykepleierforbund Eli Gunhild By, Elisabeth Selvaag i Norsk barnelegeforening, president i Norsk psykologforening Tor Levin Hofgaard, etter initiativ fra Redd Barna.

Bekymret for barna

Flere norske statsborgere, blant dem flere barn, befinner seg i leirer i områdene nord i Syria. Organisasjonene er svært bekymret for deres sikkerhet etter at Tyrkiske styrker har rykket inn i landet.

- Vi er svært bekymret for barna av de norske mødrene med IS-tilknytning som befinner seg i Syria, og de fysiske og psykiske belastningene de påføres. For hver dag som går øker risikoen for deres liv og helse, og veien tilbake til et godt og balansert liv blir enda vanskeligere, heter det i brevet.

- Med bakgrunn i regjeringens forpliktelser og situasjonen skissert under, vil vi komme med en sterk og samlet oppfordring til regjeringen om snarlig å hente hjem de norske barna sammen med mødrene deres, står det videre.

Erna-kritiker

Jens Johan Hjort er tidligere partikollega av Erna Solberg, som Høyres ordførerkandidat i Tromsø. Også da var han flere ganger kritisk til regjeringens asyl- og flyktningpolitikk.

I brevet argumenteres det for at barna ikke bør skilles fra mødrene sine. Det vises til at dette kan være svært skadelig for dem.

- Dersom mor skal pågripes og sone, har vårt rettsvesen og barnevern erfaringer med hvordan dette kan gjennomføres på en måte som samtidig ivaretar barnet. I Norge har vi gode systemer som kan vurdere mødrenes omsorgsevne og hvilken omsorgssituasjon som er best for barna, også dersom mor skal sone. Slike vurderinger må gjøres i hver enkelt sak og legge barnets behov og rettigheter til grunn, sier Jens Johan Hjort i en pressemelding.

Redd Barnas initiativ

Det er Redd Barna som har tatt initiativ til brevet.

- Vi har lenge tatt til orde for at de norske barna i Syria skal hentes hjem sammen med mødrene sine. Nå har vi advokatene, psykologene, sykepleierne, sosionomene, barnevernspedagogene og vernepleierne med oss, - alle er enige, sier Birgitte Lange, generalsekretær i Redd Barna.

I pressemeldingen skriver hun videre:

- Regjeringen har til nå valgt å ignorere faglige råd med tanke på hva som er til barnas beste i denne saken. For barna det gjelder får dette alvorlige følger, i ytterste konsekvens kan de rett og slett miste livet, sier Lange.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer