Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hent oljepengene hjem

Ledende personer i Arbeiderpartiet ønsker å investere norske oljemilliarder i Norge. Hittil har samtlige av fondets om lag 600 milliarder kroner blitt plassert i utenlandske aksjer og obligasjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi må innse at vi har en ny situasjon sammenliknet med da oljefondet ble opprettet. Med begrenset risiko må vi stille kapital til disposisjon for norske bedrifter, sier Arbeiderpartiets Olav Akselsen til Dagbladet.

Norges Bank, som forvalter Oljefondet, har i dag - etter politikernes vedtak - ikke lov til å investere kapitalen i norske bedrifter.

- Fordomsfri debatt

Den tidligere olje og energiministeren leder i dag Stortingets næringskomité. Han mener tida er moden for en ny diskusjon om hvor vi skal plassere vår gigantiske oljeformue.

- Det er på tide med en debatt om hvordan vi skal håndtere oljepengene. Vi må stille med blanke ark og bør ha en fordomsfri diskusjon på hva vi skal bruke disse pengene til, sier Akselsen.

Han synes utspillet fra børsdirektør Sven Arild Andersen er interessant. Børsdirektøren hevder at Norge kommer til å tape milliarder av kroner hvis ikke oljefondet hentes hjem fra utlandet. Andersen vil dessuten ta fra politikerne ansvaret for oljepengene. Staten har ikke noen strategi for hvordan oljepengene konstruktivt og offensivt skal brukes, mener Andersen.

Olav Akselsen påpeker også at mange norske selskaper er lavt priset og dermed svært utsatt for oppkjøp fra utenlandske selskaper. Han mener det er et paradoks at oljepengene brukes utenfor Norge i stedet for å styrke norsk næringsliv.

Ny situasjon

Også Ap-leder Thorbjørn Jagland er inne på tanker som kan føre til hjemflagging av deler av den norske oljeformuen. I sin siste bok, «Vår sårbare verden», tar han til orde for at staten må inn som aktiv eier i norske bedrifter for å sikre videre industriutvikling.

Jagland vil ha staten til å fylle rollen som industribygger og forsyne næringslivet med kapital, slik som for eksempel Wallenberg i Sverige: «Her i landet er det staten som er Wallenberg,» skriver partilederen.

Det finnes ikke en norsk kapitalisme som kan sikre grunnleggende nasjonale interesser, mener Jagland. De aktørene vi har, mangler penger, kunnskap og samarbeidsevne.

Oljefondet

  • Verdien etter tredje kvartal i fjor var 547 milliarder kroner.
  • Oljefondet plasseres i utlandet med 40 prosent i aksjer og 60 prosent i obligasjoner.
  • Plasseringene fordeles på ulike verdensregioner og land, innenfor rammer fastsatt av Finansdepartementet.
  • Rundt 60 prosent av fondets aksjeplasseringer er i samsvar med selskapenes størrelse i de enkelte lands aksjemarkeder (indeksforvaltning). Resten plasseres friere i enkeltselskaper for å oppnå best mulig avkastning (aktiv forvaltning.

  • En milliard kroner går inn i et miljøfond som plasseres i aksjer i bedrifter vurdert etter miljøkriterier.

«Kværner må stå som et eksempel på en norsk kapitalisme som skulle kompensere for sin underdanighet her ute i periferien ved å slå om seg med oppkjøp i utlandet, men måtte søke ly hos en russisk kapitalist,» skriver Jagland. Han roser Kjell Inge Røkke for å ha reddet Kværner - da alle andre hadde feilet.

Advarer

Sjeføkonom Tormod Andreassen i SpareBank1 er enig i at det klart er behov for en ny debatt om oljefondet, og hvem som skal forvalte fondet, som etter hvert vokser seg veldig stort. Norges Bank har gjort en god jobb så langt, men Andreassen mener andre også bør inn i rollen som forvaltere.

- Vi står overfor en vanskelig balansegang. Hittil har ikke norsk næringsliv vært i utakt med utlandet med hensyn til konkurranseevne. Bruker vi for mye oljepenger risikerer vi å svekke bedriftenes konkurranseevne, og i neste omgang å radere dem ut. Det er fort gjort å ødelegge, men tar lang tid å bygge opp, understreker Andreassen.

VIL HA NORSK: Leder for næringskomiteen på Stortinget, Olav Akselsen.
Hele Norges coronakart