BRANN: Norge vil hente 50 asylsøkere fra flyktningleiren Moria på den greske øya Lesvos. Video: Mats Rønning / Dagbladet Vis mer

Brannen i Moria:

Henter 50 asylsøkere etter brannen

I natt brant store deler av flyktningleiren Moria på den greske øya Lesvos ned. Nå vil regjeringen hente 50 asylsøkere til Norge.

Publisert
Sist oppdatert

Før sommeren sa regjeringen at de ville asylsøkere fra flyktningleiren Moria i Hellas.

Etter nattas storbrann, som har lagt store deler av leiren i ruin, vil regjeringen nå iverksette tiltaket.

Det bekrefter statsminister Erna Solberg (H) overfor Dagbladet.

- Vi har vedtatt at vi skal hente 50 personer fra Hellas, primært barnefamilier, og at de skal få sin asylsøknad behandlet i Norge. Dette avgjorde vi etter at vi så bildene, sier Solberg.

BRENNER KRAFTIG: Det brenner kraftig i flykningleiren Moria i Helleas onsdag 9. september. Video: AP Vis mer

13 000 evakuert

Årsaken til brannen er uklar, men konsekvensene er allerede blitt store.

Det bor om lag 13 000 flyktninger og migranter i den overfylte flyktningleiren. Hvor disse menneskene nå skal ta på vei, er helt i det blå.

I natt ble de evakuert ut av leiren, men politiet har sperret av et større område rundt leiren de ikke får bevege seg utenfor.

I praksis bor de nå på gata, ifølge hjelpeorganisasjoner Dagbladet har vært i kontakt med.

- Det er forferdelig å se disse bildene. Nå er det viktig å få vite hva som er skjedd og årsaken til brannen. Det er viktig å sikre de som er i Moria-leiren for øyeblikket og at det bygges opp et nytt, sikkert anlegg. Dette gir stor frykt for dem som er i leirene, sier statsminister Solberg.

- Hvorfor henter Norge akkurat 50?

- Det er en vurdering vi gjorde om at vi skulle ta imot litt flere enn det som er det naturlige ut fra befolkning. Da synes vi 50 var et godt tall. Det er flere enn det andre land har tatt imot, som andel av befolkningen, svarer Solberg.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Spørsmål om «når»

Når Norge skal hente de 50 asylsøkerne, har ikke regjeringen kommet fram til ennå, men statsministeren sier følgende:

- I den situasjonen og kaoset som er nå er det viktig at vi kommer i gang, sier Solberg.

I en uttalelse fra barne- og familieminister og KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad, blir heller ikke spørsmålet om når besvart.

- Forrige uke sa jeg at vi snart skulle hente fra Moria. Regjeringen har besluttet at vi skal hente. I dag kan vi si at arbeidet med at Norge skal hente barn fra Moria starter, sier KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer