Storstilt mobilisering i Russland:

- Henter folk fra senga

Vladimir Putins mobilisering er i full gang. Russiske menn blir angivelig hentet fra forelesningssaler, politistasjoner og sengene sine.

DEMONSTRASJONER. Over 400 mennesker skal ha blitt pågrepet i demonstrasjoner i Russland onsdag, etter nyheten om at Putin mobiliserer 300.000 reservister i Ukraina. Vis mer
Publisert

Kort tid etter at Vladimir Putin kunngjorde en delvis mobilisering av befolkningen til krigen i Ukraina, ble de første innkallingene utstedt.

Fra den fattige republikken Burjatia, sør i Sibir, rapporteres det om storstilt mobilisering fra dag én.

- Vi fikk muntlig ordre om å hente de mobiliserte ut av sengene sine, ta dem ut i biler og umiddelbart videre til registreringskontoret, sier en ikke navngitt ansatt i republikkens administrasjon til Folk av Baikal.

Hevder studenter hentes fra forelesning

Den uavhengige avisa beskriver hvordan busslast etter busslast fra ulike distrikter ankommer samlingsstedet ved registreringskontoret i republikkens hovedstad Ulan-Ude.

En tjenesteperson hevder at det ikke har vært misnøye å spore.

Sergej, som kommer av en av bussene med en øl i hånda, oppgir å være en 49 år gammel tobarnsfar. Han hevder han ikke er redd for døden.

- Men jeg måtte si farvel til kona og døtrene mine, sier han, angivelig med tårer i øynene.

- Vel, sånn er det, jeg drar til fronten.

INNKALT: En gruppe innkalte russere er samlet i en gymsal omgjort til registreringskontor i Jakutsk øst i Russland. Foto: AP / NTB
INNKALT: En gruppe innkalte russere er samlet i en gymsal omgjort til registreringskontor i Jakutsk øst i Russland. Foto: AP / NTB Vis mer

Russlands forsvarsminister, Sergej Sjojgu, har forsikret om at mobiliseringen ikke skal gjelde for vernepliktige og studenter.

En student ved det statlige universitetet i Burjatia hevder imidlertid overfor russiske The Village at nasjonalgarden har hentet studenter rett fra forelesningssalene.

Det benektes i en universitetsgruppe på det sosiale nettverket VK. Der påstås det at det bare er lokalene som benyttes for å organisere mobiliseringen.

FORLOT SALEN: Her forlater Russlands utenriksminister Sergej Lavrov rommet midt under et møte i FNs sikkerhetsråd torsdag kveld. Vis mer

Store demonstrasjoner

Soldatene som hittil har kjempet i Ukraina, kommer i hovedsak fra fattige regioner i Russland. Svært få kommer fra Moskva, St. Petersburg og andre storbyer.

Til Burjatia og Irkutsk har det ankommet soldater i kister nesten hver dag siden 24. februar, ifølge Folk av Baikal, som har publisert informasjon om nesten 400 av dem.

De siste dagene har folk flere steder i Russland tatt til gatene for å protestere mot mobiliseringsordren.

Ifølge Mediazona er også registreringskontorer i flere byer satt i brann de to siste nettene. Det skal blant annet ha skjedd i St. Petersburg.

Fra Moskva rapporteres det at pågrepne demonstranter skal ha fått registreringspapirer på politistasjonen.

- Da den første personen ble bedt om å gå til et eget rom, skjønte vi ikke hva som foregikk. Da han kom tilbake med registreringspapiret, begynte vi bare å gråte, sier en kvinne til The Moscow Times.

Ifølge den russiske generalstaben ble om lag 10 000 menn registrert i løpet av mobiliseringens første dag.

Hevder en million kan bli innkalt

Den russiske forsvarsministeren har også opplyst at 300 000 personer i reservestyrkene skal kalles inn til tjeneste.

Hvorvidt det stemmer er fortsatt uklart.

Det er blant annet rapportert om innkalte innbyggere uten noen som helst militær erfaring.

I det formelle dekretet der det beordres delvis mobilisering, legges det også føringer for hvordan det skal utføres i ytterligere ni ordre.

Den sjette ordren, punkt sju i dokumentet, er holdt hemmelig.

En kilde i presidentens administrasjon hevder overfor Novaya Gazeta at det hemmelige punktet lar forsvarsdepartementet kalle inn inntil en million russere.

Det har ikke latt seg bekrefte fra andre kilder, og omtales av Kreml som løgn, men hevdes også av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

- Vi vet at de vil ta alle vilkårlig. Ikke bare reservister, men hvem som helst - enhver som er så skremt at han er reddere for å prøve å unngå krigen enn å dø i den, sier presidenten.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer