TALTE I NATT: President Barack Obama fortalte i natt at han vil hente hjem 33 000 amerikanske soldater i løpet av det neste året. Foto: REUTERS/Pablo Martinez Monsivais/Pool
TALTE I NATT: President Barack Obama fortalte i natt at han vil hente hjem 33 000 amerikanske soldater i løpet av det neste året. Foto: REUTERS/Pablo Martinez Monsivais/PoolVis mer

Henter hjem 33 000 soldater fra Afghanistan

De første reiser allerede i juli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Barack Obama vil hente hjem 33 000 soldater fra Afghanistan innen neste sommer, 10 000 av dem i løpet av året.

De 5000 første soldatene vil bli hentet hjem alt i løpet av juli, og innen et år vil alle de 33 000 soldatene som Obama sendte til Afghanistan som forsterkninger i fjor, være hjemme.

USA vil da fortsatt ha nærmere 70 000 soldater i Afghanistan, dobbelt så mange som da Obama overtok som president i januar 2009.

Den amerikanske presidenten forsikrer at også disse på sikt skal hentes hjem, etter hvert som afghanerne selv overtar ansvaret for sikkerheten.

- Amerika, det er nå på tide å fokusere på nasjonsbygging her hjemme, sa Obama i en fjernsynsoverført tale fra Det hvite hus onsdag kveld.

I utakt Presidentens tale ble ikke møtt med jubel av amerikanere flest. En fersk meningsmåling viser at stadig flere vil ha øyeblikkelig tilbaketrekning fra Afghanistan.

56 prosent av de spurte i målingen utført av Pew Research Center mener soldatene snarest bør hentes hjem, mot 40 prosent for bare ett år siden.

Bare 39 prosent ønsker at amerikanske soldater skal bli værende i Afghanistan til situasjonen i landet er stabilisert, mot 53 prosent for ett år siden.

Meningsmålingen viser også at Obama er i utakt med sitt eget parti. To av tre demokrater ønsker øyeblikkelig tilbaketrekning, det samme gjør 57 prosent av dem som betegner seg selv som uavhengige.

Utfordringer Den amerikanske presidenten medgir at det fortsatt er store sikkerhetsmessige utfordringer i Afghanistan, men vil ikke være med på at de amerikanske styrkene trekkes ut som følge av dette.

- Vi innleder denne nedtrappingen ut fra en styrkeposisjon, sa han i talen.

- Dette er begynnelsen, men ikke slutten på vårt forsøk på å trappe ned denne krigen, sa han.

- Vi har hardt arbeid foran oss med å forsvare de framskritt vi har gjort, mens vi reduserer våre styrker og overfører ansvaret for sikkerheten til den afghanske regjeringen, la han til.

Taliban-forhandlinger Den amerikanske presidenten sa videre at han håper og tror på framgang i forhandlingene med Taliban, som ti år etter den vestlige invasjonen framstår som sterkere enn noensinne.

- Vi vet at det ikke vil bli fred i et land som har opplevd så mye krig, uten at det foreligger en politisk løsning, sa Obama.

- Vi styrker derfor den afghanske regjeringen og sikkerhetsstyrkene, og USA vil slutte seg til initiativene for å forsone det afghanske folk, inkludert Taliban, fortsatte han.

- Vårt syn på disse samtalene er helt klart: De må ledes av den afghanske regjeringen, og de som ønsker å ta del i et fredelig Afghanistan må bryte med al-Qaida, ta avstand fra vold og rette seg etter den afghanske grunnloven.

- Delvis som følge av vår militære innsats, har vi grunn til å tro at det kan gjøres framskritt, sa Obama.

Svekket al-Qaida Den amerikanske presidenten understreker at terrornettverket al-Qaida er satt under «enormt press» etter likvidasjonen av sin leder Osama bin Laden i Pakistan i mai.

- Bin Laden var bekymret for at al-Qaida ikke var i stand til å erstatte høytstående terrorister som var drept, og at al-Qaida hadde mislyktes i sine forsøk på å framstille USA som et land i krig med islam, sa Obama.

- Al-Qaida er fortsatt farlige, og vi må være på vakt mot angrep. Men vi har sendt al-Qaida på vei mot nederlag, og vi gir ikke opp før jobben er gjort, sa presidenten i fjernsynstalen.

(NTB)