Henter hjem IS-siktet kvinne med syk 5-åring

Mora og barn krysset grensa fra Syria til Irak i ettermiddag. Full splid i regjeringen: KrF og Venstre jubler, Frp tar dissens.

HENTES HJEM: En 29 år gammel norskpakistansk kvinne og de to barna hennes, er i ferd med å bli hjulpet tilbake til Norge av norske myndigheter, melder Aftenposten. Foto: Privat
HENTES HJEM: En 29 år gammel norskpakistansk kvinne og de to barna hennes, er i ferd med å bli hjulpet tilbake til Norge av norske myndigheter, melder Aftenposten. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Norske myndigheter henter hjem en IS-siktet norsk kvinne og hennes to barn.

Det melder melder Aftenposten.

Den 29 år gamle norske kvinnen og de to barna hennes ble geleidet over grensen mellom Syria og Irak i 14.40-tiden norsk tid, ifølge avisa.

Ett av de to barna er en syk femåring.

INGEN NÅDE: Konstituert første nestleder Sylvi Listhaug og partileder Siv Jensen i Frp sier at de ikke har noen sympati og at det ikke er noe rom for tilgivelse for kvinnene som har reist ned til Syria for å slutte seg til IS. Video: NTB Scanpix Vis mer

Siktet for terrordeltakelse

Den 29 år gamle kvinnen har tilbrakt lengre tid i den etter hvert beryktede al-hol-leiren nord i Syria med sine to barn.

I oktober 2019 ble hun siktet for deltakelse i en terrororganisasjon, etter tidligere å ha vært mistenkt.

Aftenposten skriver at uttransportteringen bekreftes av flere hold, blant annet av Abdulkarim Omar, som er sjef for utenrikssaker i den kurdiskkontrollerte delen av Syria.

IS-KVINNENE: Siv Jensen var ikke nådig mot de såkalte «IS-kvinnene» under sin tale til Frp's landsmøte fredag. Video: NTB Vis mer

Frp tar dissens

Saken om den nå IS-siktede kvinnen og hennes to barn, har vakt engasjement i Norge.

Den har også skapt politisk splid innad i regjeringa. Olje- og energiminister Sylvi Listhaug sier mor «kynisk har brukt sitt barn» i denne saken.

- Frp har vært villig til å hente det syke barnet til Norge. Men vår betingelse har vært at det skal skje uten at moren følger med.·Barnet det gjelder kunne fått hjelp tidligere. Dessverre har mor kynisk brukt sitt barn for å få seg selv til Norge, sier hun.

Frp's innvandringspolitiske talsmann, Jon Helgheim, forteller til Dagbladet at de er mot avgjørelsen om å hente hjem både barna og mora.

- Frp står på det vi har ment hele tiden. Vi er villig til å hente det barnet for at barnet skal få helsehjelp og vi ønsker ikke at mor skal bli med. Derfor tar Frp dissens i regjering. Vi ønsker ikke at noen som har sluttet seg til terror skal til Norge. Mor framstår som uansvarlig og satt sine egne behov foran barna, sier Helgheim til Dagbladet.

Han legger til:

- Så ser vi at det er stort flertall i regjering og på Stortinget for å hente også mor hjem, som vi mener er uansvarlig. Derfor tar vi dissens.

KrF-lederen positiv

Blant sentrumspartiene i regjering er lykken derimot større.

Abid Raja (V) er blant dem som tydeligst har tatt til orde for å hente barna hjem.

- Det er veldig gledelig at Norge nå henter hjem igjen først og fremst barnet, som vi i Venstre har vært opptatt av, sier stortingsrepresentant Abid Raja.

- Jeg tror det var på tide av hensyn til gutten og søsteren at man hentet dem hjem. Jeg mener det var en riktig avgjørelse fra nasjonen Norge og vil berømme utenriksminister Søreide for å ha tatt den politiske beslutningen i regjering. For Norge må det viktigste alltid være å redde liv, sier Raja.

Han er tydelig på at moren må straffeforfølges i Norge hvis hun har gjort noe galt.

- Moren har hele tiden sagt, og det har vi også sagt, at hun må stå til rette for handlingene hun har gjort, sier Raja.

Grande: - Uskyldige barn

Spagaten mellom Frp på den ene siden og sentrumspartiene på den andre gjøres enda tydeligere når også Venstre-leder Trine Skei Grande i dag jubler.

- I Venstre er vi glad og lettet over at disse uskyldige og sårbare barna og deres mor nå er trygt på vei tilbake til Norge, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

KrF er også fornøyde.

«Endelig ser det ut til at vi lykkes. Jeg håper virkelig barna kommer seg trygt frem til Norge», skriver KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad på Facebook.

KrFs parlamentariske leder, Hans Fredrik Grøvan, kommenterer også nyheten overfor Dagbladet:

- KrF har over lang tid kjempet for at IS barna med mødre skal hentes hjem. Uthentingen i dag av mor og to barn viser at dette også er regjeringens politikk. Vi er veldig glad for at situasjonen til uskyldige barn tas på alvor og på denne måten kan vise nestekjærlighet i praksis, sier Grøvan.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer