Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kanariøyene

Henter hjem sandfaste nordmenn

Både SAS og Norwegian setter inn ekstrafly for å hente reisende fra Kanariøyene, og åpner for hjemreise mandag.

USIKKERT VÆR: Mandag morgen var det usikre værutsikter på Kanariøyene. På formiddagen har værutsikrene bedret seg, og både Norwegian og SAS åpner for å hente nordmenn hjem i dag. Foto: Reuters/ NTB Scanpix
USIKKERT VÆR: Mandag morgen var det usikre værutsikter på Kanariøyene. På formiddagen har værutsikrene bedret seg, og både Norwegian og SAS åpner for å hente nordmenn hjem i dag. Foto: Reuters/ NTB Scanpix Vis mer

Over 2000 nordmenn er «sandfaste» på Kanariøyene.

Rett over midnatt meldte Aena, som er «Spanias Avinor», at flyplassen på Gran Canaria er åpen igjen etter sandstormen som har herjet i området.

Mandag morgen skal også flyplassen på Tenerife være åpen.

Mandag formiddag åpner både SAS og Norwegian for at reisende kan få komme hjem i dag.

Like før klokka 10 opplyser Norwegian i en pressemelding at de jobber for å sette opp ekstra fly for å få nordmenn hjem fra de spanske øygruppene.

Dagens flygninger til Kanariøyene skal etter planen gå som normalt, skriver flyselskapet.

Pressesjef John Eckhoff i SAS sier til Dagbladet at de setter opp et ekstrafly fra Las Palmas mandag ettermiddag.

I tillegg har de startet den tekniske gjennomgangen av selskapets seks fly som står parkert på Gran Canaria.

- Vi håper å få klarsignal på at de kan ta med seg passasjerer i løpet av dagen. I hvert fall noen av flyene.

Sikkerhetssjekk

Norwegian skriver følgende i en pressemelding:

- Vi jobber for å sette opp ekstrafly for å hente hjem våre passasjerer. De første flyene vil etter planen kunne lette fra Las Palmas sent mandag ettermiddag, men dette avhenger av værsituasjonen.

Selskapet har åtte fly parkert på Las Palmas flyplass. Teknikere vil foreta en sikkerhetssjekk for å sikre at ikke flyene har tatt skade av sandstormene, framgår det av pressemeldingen.

- Vårt mål er at flyene skal være ferdig inspisert i løpet av dagen.

UTSIKT: NASA har publisert en video av sand fra Sahara, som treffer Kanariøyene. Reporter: Christian Wehus. Video: NASA. Vis mer

Christer Baardsen, pressevakt i Norwegian, sier til Dagbladet at to ekstrafly - en jumbojet og en Dreamliner - er på vei til Kanariøyene. Blant annet er teknikerne som skal foreta sikkerhetssjekken om bord på disse.

- Er dere 100 prosent sikre på at flyene får lande på Kanariøyene?

- Nå er flyplassene foreløpig gjenåpnet. Selv om de opererer med redusert kapasitet, så tyder alt nå på at flygninger til Kanariøyene vil gå som normalt.

- Hvor sikre er dere på at sandfaste nordmenn får komme hjem i dag?

- Det er for tidlig å si noe om nå. Vi jobber med å sette opp ekstrafly og sjekke flyene som står parkert der nede, sier Baardsen.

Norwegian har «noen tusen» reisende på Kanariøyene akkurat nå. De to ekstraflyene har en kapasitet på 799 seter til sammen.

- Hvordan ivaretar dere de som ikke får plass?

- Vi jobber med å få flyene våre på bakken på Las Palmas flyklare. Og så vil det trolig bli satt opp ekstra fly også i morgen.

Får SMS-beskjed

SAS sitt ekstrafly setter mandag kursen fra København til Las Palmas, og er ventet å ta av fra Las Palmas i ettermiddag/kveld, opplyser John Eckhoff.

Flyet har kapasitet til å ta med 262 passasjerer hjem til Oslo.

- De som skal med dette flyet, får SMS fra SAS, skriver selskapet i en pressemelding.

Totalt er drøyt 1000 SAS-reisende strandet på Kanariøyene, ifølge Eckhoff.

Han oppfordrer sandfaste nordmenn til å følge med på informasjon over sms og på nettsidene til sin reiseoperatør.

GRAN CANARIA: Oddvar Stenstrøm er en av turistene på Gran Canaria, og han raser over elendig oppfølging av passasjerer på Las Palmas. Video: Privat / Twitter. Vis mer

- Ustabilt

Pressesjefene i både SAS og Norwegian meldte mandag morgen om stor usikkerhet rundt værutsiktene på Kanariøyene.

- Vi har fått varierende meldinger rundt været på Kanariøyene gjennom natta, og det samlede bildet er et svært ustabilt vær i området, sa presseansvarlig i Norwegian, Andreas Hjørnholm, til Dagbladet, mandag morgen.

STENGT: Flyplassen på Gran Canaria er stengt pågrunn av en sandstorm. Video: Twitter Vis mer

- Jevnlige møter

Grunnet værutsiktene er det altså fortsatt uvisst hvorvidt sandfaste nordmenn på Gran Canaria eller Tenerife kan forvente å komme seg hjem i dag.

Da Dagbladet snakket med John Eckhoff i SAS like før klokka 10, var situasjonen fortsatt uavklart.

- Selv om flyplassene per nå er åpne, er det stor usikkerhet omkring været. Dermed er det heller ingen garanti for at flyginger ned ville få lov til å lande. Vi vil ha jevnlige møter gjennom dagen, men foreløpig kan vi ikke si noe sikkert om våre ruter, forklarte Eckhoff.

Før flytrafikken kan settes i gang, må også flyene som har stått i sandstormen på Kanariøyene gjennomgå en teknisk sjekk.

Dette er imidlertid ikke noe man kan sette i gang med før man vet at sandstormen er over for godt.

- Vi gjør alt vi kan for å være klare til det tidspunktet vi kan starte opp flytrafikken igjen, men foreløpig må vi altså avvente noe, sa Hjørnholm i Norwegian mandag morgen.

Flyplassene ble stengt lørdag, og søndag kom en ny sandstorm inn over Gran Canaria. Til sammen ble åtte flyplasser på øygruppa stengt.

Flyplassoperatøren Aena har, ifølge NTB, opplyst om at 822 flygninger så langt er påvirket.

Sandstormen forårsakes av en kombinasjon av vind og sandstøv fra Sahara, et værfenomen som kalles calima.

Hele Norges coronakart