AKTIVT FORSVAR: Er navnet på metoden Knudsen vil bruke for å forsvare sin klient i den kommende rettsaken etter Os-drapet. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
AKTIVT FORSVAR: Er navnet på metoden Knudsen vil bruke for å forsvare sin klient i den kommende rettsaken etter Os-drapet. Foto: Tor Erik H. MathiesenVis mer

Henter inn hjelp for å saumfare politiets beviser

Basert på advokatlegenden Alf Nordhus metoder skal forsvareren til den siktede 18-åringen i Os-drapet møte politiets sterke beviser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Mandag morgen skal den siktede 18-åringens forsvarer, Rolf Knudsen, begjære en medforsvarer oppnevnt.

Han sier til Dagbladet at politiets bevismengde er omfattende, og at absolutt alt det politiet legger frem, skal gjennomgås.  

- Det kommer til å bli lagt frem flere beviser i tiden fremover. Sakens omfang blir for stort til at én forsvarer er tilfredsstillende. Vi skal gå gjennom alt politiet har foretatt seg i denne saken, sier Knudsen.  

Følger Nordhus-metoden Han forteller at planen er å benytte seg av noe som kalles «Aktivt forsvar».  

NESTOR: Alf Nordhus er en av norsk rettshistories fremste personligheter og var en markant skikkelse i sin tid. Nå vil forsvarer Rolf Knudsen følge de metoder Alf Nordhus i sin tid banet vei for. Her er Nordhus fotografert under rettsaken mot Arnfinn Nesset   i 1982.    Foto : Wentzel nr.5462
NESTOR: Alf Nordhus er en av norsk rettshistories fremste personligheter og var en markant skikkelse i sin tid. Nå vil forsvarer Rolf Knudsen følge de metoder Alf Nordhus i sin tid banet vei for. Her er Nordhus fotografert under rettsaken mot Arnfinn Nesset i 1982. Foto : Wentzel nr.5462 Vis mer

- Før var det slik at forsvarere tok i mot bevisene og jobbet etter påtalemyndighetens premisser. Alf Nordhus innførte med Hollekim-saken på 60-tallet «det aktive forsvar». Han fikk sin klient frikjent, til tross for at klienten saken gjennom hevdet han var skyldig i drap, sier Knudsen.  

I sitt forsvar av 18-åringen som er siktet for drapet på Hilda feste (98), er det mange viktige momenter som ennå ikke er fremlagt for forsvaret. Knudsen har ennå ikke fått overlevert utskriftene etter avhørene av kameraten den siktede 18-åringen drakk sprit sammen med 1. nyttårsdag.  

- Jeg er også spent på hva avhørene av paret som møtte min klient rett før drapstidspunktet avdekker av informasjon. I denne saken blir tidsintervallene veldig viktige, sier Knudsen.  

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil søke egne bevis Forsvareren sier at den alvorlige tiltalen som lyder på både voldtekt og drap, gjør at jobben som forsvarer blir omfattende.  

- For å gi min klient det beste forsvar, skal vi være aktive og hente inn opplysninger som bilder fra overvåkingskameraer i området, samt trafikk på hans og andres mobiltelefoner, sier han.  

Da Dagbladet var ved drapsåstedet i Os søndag ettermiddag, var det fremdeles avsperret og forseglet av politiet. Alle yttervegger, stolper, vindu og møbler bar preg av grundig jakt etter fingeravtrykk.

I siktelsen kom det fram at 18-åringens fingeravtrykk var funnet på åstedet, men Knudsen vil ikke si noe om disse ble funnet inne i eller utenfor leiligheten til den drepte Hilda Feste.  

GIKK MOT SIN KLIENT: Alf Nordhus gikk i mot sin klients tilståelse og tok i bruk det som i ettertid blir betegnet som aktivt forsvar. Sigurd Hollekim (til h)  3/1-1964. Foto: NTB / Scanpix
GIKK MOT SIN KLIENT: Alf Nordhus gikk i mot sin klients tilståelse og tok i bruk det som i ettertid blir betegnet som aktivt forsvar. Sigurd Hollekim (til h) 3/1-1964. Foto: NTB / Scanpix Vis mer

- Man ønsker av etterforskningsmessige årsaker ikke å gå ut med fingeravtrykkfunnets geografiske plassering, sier han.  

Tankekartet Søndag var den 18-år gamle drapssiktedes mor i et lengre møte med sønnens forsvarer. Moren fortalte at hun fremdeles ikke har fått vite av politiet om når hun kan avlegge sin drapssiktede sønn et besøk.  

- Jeg mener det er viktig at han får treffe sin mor snarest mulig. Dette er noe jeg vil purre på overfor politiet i morgen, sier Knudsen.  

Han hadde søndag ettermiddag telefonisk kontakt med sin klient. De siste døgnene har 18-åringen forsøkt å trekke opp og tegne sitt eget tankekart i forhold til tidsintervallene drapsdagen.  

GRUNDIG: Politiet har søkt etter fingeravtrykk på alle tenkelige flater på utsiden av åstedet. Et tydelig fingeravtrykk er kommet til syne mellom plomberingen og Hilda Festes dørskilt. FOTO: Erik Hattrem/Dagbladet
GRUNDIG: Politiet har søkt etter fingeravtrykk på alle tenkelige flater på utsiden av åstedet. Et tydelig fingeravtrykk er kommet til syne mellom plomberingen og Hilda Festes dørskilt. FOTO: Erik Hattrem/Dagbladet Vis mer

- Han har fortsatt ikke noe minne om annet enn spritdrikkingen hos sin kamerat. Alt derifra og frem til han våknet neste dag er borte fra hans hukommelse. Derfor prøver han nå og konstruere et tankekart for å hjelpe på hukommelsen, sier Knudsen.