Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skogbrann

Henter mer mannskaper og leier inn flere helikoptre: - Vi forbereder oss på det verste

Kommer det flere lynnedslag, får brannmannskapene enda mer å gjøre.

BRANN: Det knitrer av brannen i den tørre lyngen i Siljan i Telemark. Siden torsdag ettermiddag har brannmannskaper og personer fra Sivilforsvaret slokket brannen. Nå sprer den seg.
BRANN: Det knitrer av brannen i den tørre lyngen i Siljan i Telemark. Siden torsdag ettermiddag har brannmannskaper og personer fra Sivilforsvaret slokket brannen. Nå sprer den seg. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SILJAN I TELEMARK (Dagbladet): Det som en gang var blåbærlyng, grønn mose, gran og bjørk, er nå blitt et svart ørkenlandskap.

Siden torsdag ettermiddag har brannmannskaper og personer fra Sivilforsvaret slokket skogbrannen som herjer i Siljan kommune i Telemark.

Brannen sprer seg på grunn av vinden i det bratte og ulendte terrenget. Fredag ettermiddag ble et brannhelikopter tilkalt, men på grunn av svært mange branner i Sør-Norge må de vente.

- Vi sliter med å få brannhelikoptre. Det er vind, og brannen sprer seg, sier Moritz Hanssen, FIG-leder i Sivilforsvaret, til Dagbladet.

EKSTREM SITUASJON: På grunn av det svært tørre terrenget, er det lite som skal til for at det tar fyr. Fredag innførte brannvesenet i Telemark totalforbud mot all bruk av ild, inkludert røyk.
EKSTREM SITUASJON: På grunn av det svært tørre terrenget, er det lite som skal til for at det tar fyr. Fredag innførte brannvesenet i Telemark totalforbud mot all bruk av ild, inkludert røyk. Vis mer

Lynet har skylden

Det tordner over brannmannskapene mens de står med slange og spyler vann i terrenget. Det knitrer i blåbærlyngen av flammene, og bållukta brer seg over det 100 mål ødelagte området. Til sammen fem kilometer med brannslanger er lagt ut i det ulendte terrenget.

Det er ikke bare i Siljan det brenner. I Telemark var det fredag på det meste registrert 28 branner. I 19-tida var antallet branner oppe i 20, hvorav 12 av dem var i Drangedal kommune. Også i Agder har det vært registrert en rekke branner, ifølge Fædrelandsvennen har det brent minst 23 steder.

Ifølge Meteorologisk institutt ble det registrert hele 11 000 lynnedslag torsdag. Disse har skylden i mest sannsynlig alle brannene.

BRATT TERRENG: ATV gjør jobben med å frakte folk og utstyr til brannen lettere.
BRATT TERRENG: ATV gjør jobben med å frakte folk og utstyr til brannen lettere. Vis mer

Brannvesenet frykter at nye lynnedslag vil gjøre situasjonen enda verre. I tillegg er det heller ikke meldt nedbør de neste dagene. Det knusktørre terrenget, som knapt har fått regn på flere uker, er lett antennelig.

- Akkurat her vi slokker nå, går det bra. Her har vi alt utstyret vi trenger. Det blir verre om det blir brann på en annen topp på andre siden av fjellet, sier Knut Rune Hansen, innsatsleder og brannmester i Skien brannvesen.

Han sier at dersom det kommer flere skogbranner, er de avhengig av mer hjelp fra Sivilforsvaret.

- Jeg tviler på at vi kan håndtere mer enn det vi har nå av branner. Nå har vi branner av relativt stor størrelse, vi er midt i ferietida, noe som betyr at en god del av de faste er på ferie. Vi er på grensa uten å tilkalle ekstra folk, sier Hansen.

I går var det 30 mannskaper på plass ved brannen på Presteseter i Siljan kommune. I dag er de rundt 20.

Flere helikoptre

På grunn av den ekstreme situasjonen er brannvesenet i Telemark i dialog med Sivilforsvaret om å tilkalle mer mannskap.

I tillegg er Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) i ferd med å leie inn flere helikoptre. Alle 16 brannhelikoptrene de har tilgjengelig, er i bruk.

Da Dagbladet var i kontakt med alarmsentralen i Telemark klokka 19, var det ikke rekvirert brannhelikopter til Siljan.

- Brannen har blusset mye opp. De har ikke kontroll på brannen, så de trenger bistand fra et helikopter, sier Martin Haugen, vaktleder ved Alarmsentralen i Telemark.

INNSTASLEDER: Knut Rune Hansen er på stedet for å bistå i slukningsarbeidet.
INNSTASLEDER: Knut Rune Hansen er på stedet for å bistå i slukningsarbeidet. Vis mer

Anne Rygh Pedersen, avdelingsleder i DSB, sier til Dagbladet at det er et stort press på brannhelikoptrene.

Pedersen opplyser at DSB har kontrakt med et selskap som videre hyrer inn andre helikopterselskaper. Hun forteller at de skal forsøke å få tak i så mange de kan.

- Det er en ekstrem situasjon, siden det er veldig tørt. Det er også vind, noe som gjør situasjonen, særlig i Setesdal, svært krevende. Det gjør at det blir vanskeligere å håndtere brannen, sier Pedersen og fortsetter:

- Vi forbereder oss på det verste. Det er viktig at vi bruker tida på å planlegge et skritt foran hendelsene.

Hyrer inn mannskaper

Brannvesenet i Telemark har kalt folk tilbake fra ferie, men det er ikke nok. De jobber nå med å tilkalle flere mannskaper fra Sivilforsvaret til kommunene Drangedal, Fyresdal og Nissedal.

BRENNER GODT: Området under høyspentmastene er kullsvart, og alle trær er brent ned.
BRENNER GODT: Området under høyspentmastene er kullsvart, og alle trær er brent ned. Vis mer

- Det begynner å bli manko på folk, og de som er ute begynner å bli slitne. Vi prioriterer der hvor det er menneskeliv og verdier, så får skogen vike inntil videre, sier vaktleder Martin Haugen.

Han forteller at det har vært lyn og torden i fylket uten at det har kommet regn, særlig i Drangedal.

- Skogen blir antent med en gang. Brannmannskaper ute har forklart at når man først slokker en brann, slår det ned lyn 300 meter unna. Da tar det fyr igjen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!