Henter ut lik fra brønner

DECANE (Dagbladet): I solsteiken bak et tidligere meieri står et svettende lag med norske brønnryddere og ser ned i mørket i en dyp brønn i det vestlige Kosovo. Etter en hel dag har de fisket opp et par sandsekker, en mopedmotor, et bilbatteri og alskens søppel, men ikke noe lik denne gang - heldigvis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hittil har brønnrydderne fra Kirkens Nødhjelp (KN) fisket opp fire lik fra tre brønner. - Noen trodde det skulle være så mye at vi ville stå og heise lik hele dagen. Det er det ikke, men folk er mistenksomme og våger ikke å bruke brønnene sine før de er undersøkt, sier lagleder Roar Henriksen, en politimann fra Rogaland.

Dyrekadavre

- Det er også kastet dyr nedi. I en brønn fant vi tre hunder og en kalv. Dette er gjort i ondskap, for å ødelegge. Etter hvert som arbeidet vårt blir kjent, får vi stadig nye henvendelser, legger han til.

Men rogalendingen smiler litt godmodig og oppgitt over hvor seint det går.

De har så lite å gjøre. Først må området rundt en brønn ryddes for miner. Mangel på brønner å rydde har vært en hemsko fra første dag.

Foruten lagleder Henriksen består laget av fem norske brønnryddere samt den svenske dykkeren Stefan Pettersson, som kan bruke undervannskamera og har erfaring fra Nordsjøen. Han lærer de andre opp i å bruke kamera for å finne ut hva som ligger under vann. Dessuten er han fjellklatrer, så han kan lære bort bruk av tau og sikre knuter når noen må fires ned i brønnen.

Denne brønnen er dyp og mørk, så Arne Moksnes og Per Nordmark må etter tur ta på seg ei slags dykkerdrakt og klatre ned med livlina knyttet fast i ryggen.

Rolf Larsen, en soldat med tre og et halvt år bak seg i Bosnia, er den eneste som kan snakke et språk kosovoalbanerne forstår, nemlig serbisk - som han her lurt nok kaller bosnisk. Sammen med Johnny Monge og Olav Stabel står han oppe rundt brønnen og fisker opp gjenstander som serbiske styrker har kastet nedi.

Arbeidsledige

Det er varmt og tidvis tungt å heise opp gjenstandene. Men det er neppe et arbeid som ikke kunne utføres av arbeidsledige kosovoalbanere, og dem er det mange av her i Decane.

- Vi ble bedt av Høykommissæren for flyktninger om å gjøre dette. Man regnet vel med at folk ville ha vansker for å leite etter drepte slektninger eller naboer i brønnene. Da trodde man 20 prosent av brønnene inneholdt lik, men så mye er det ikke. Våre folk er vant til krisesituasjoner. Men etter hvert tror jeg kosovoalbanere kan ta over. Det strider mot grunntanken i KN å ikke la de lokale overta arbeidet, sier Lilly Næss i Kirkens Nødhjelp til Dagbladet.

Sakte fart

Med denne farten kommer det til å ta veldig lang tid å rydde alle brønnene i Kosovo. De som har funnet lik i brønnen sin, har også vanskelig for å ta brønnen i bruk etterpå.

Tanken på de døde varer lenger enn lukten, så mange murer bare brønnen igjen etterpå.

Og til vinteren spørs det hvordan det går med minerydding i snø og kulde.

DAGENS FANGST: Det norske teamet må arbeide hardt for å hale opp det som gjemmer seg i dypet.
DYPT: Arne Moksnes har klatret ned i den dype og trange brønnen. Hittil har brønnrydderne fisket opp fire lik fra tre brønner.