Hentes til Norge i løpet av få dager

Franskmannen som er siktet for drapet på Camilla Samira Olsen (32) blir en av de første dagene utlevert fra Polen til Norge.

I Polen: 36-åringen som den 31. juli drepte Camilla Samira Olsen blir nå utlevert til Norge om få dager.  Han har siden anholdelsen sittet varetektsfengslet i dette fengslet i Nowy Sacz. Foto: Asbjørn Svarstad
I Polen: 36-åringen som den 31. juli drepte Camilla Samira Olsen blir nå utlevert til Norge om få dager. Han har siden anholdelsen sittet varetektsfengslet i dette fengslet i Nowy Sacz. Foto: Asbjørn SvarstadVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| BERLIN (Dagbladet): Den polske justisministeren Krzysztof Kwiatkowski undertegnet i dag ordren om å utlevere 36-åringen, som den 31. august drepte sin tidligere samleverske i leiligheten hennes på Kolbotn i Akershus. Camilla Samira Olsen ble dagen etterpå funnet død med hele 22 knivstikk i kroppen.

Rømte med sønn Den antatte gjerningsmannen ble umiddelbart etterlyst over hele Europa.  Han hadde tatt med seg parets ett år gamle sønn på flukten sørover. I bilen hadde han også parets hund. Politiet i Follo kunne følge 36-åringens bevegelser, fordi han hele tida brukte betalingskort og mobiltelefon. Utenfor byen Nowy Targ ble han narret inn i en fiktiv politikontroll. 

Mannen satte seg ikke til motverge under anholdelsen. Da 36-åringen, som er fransk statsborger oppvokst i Oslo, ble framstilt for varetektsfengsling i nabobyen Nowy Sacz, nektet han å uttale seg om skyldspørsmålet.

Han spilte himmelfallende og påsto at han ikke hadde noen anelse om hvorfor han var blitt arrestert. Derfor mente siktede at det måtte være både rett og rimelig, hvis han og sønnen kunne ta inn på hotell og holde ferie sammen, mens myndighetene ordnet opp i det formelle.
  Til Sør-Frankrike? Mannen reagerte med raseri over at norske påtalemyndigheter også siktet ham for bortføring av den ett år gamle sønnen.

—Jeg kan vel ikke kidnappe mitt eget barn, argumenterte han.

En domstol i Krakow har senere gitt ham rett i dette synspunktet, og satt som betingelse for utleveringen at norske påtalemyndigheter ikke tiltaler ham på dette punktet.

Polske etterforskere som har arbeidet med saken, tror med sikkerhet at 36-åringen var på vei til Sør-Frankrike, der farens hans eier et hus, og hvor han selv har mange venner.

Utleveringen fra Polen har vært forbundet med en byråkratisk hengemyr av dimensjoner, ikke minst fordi 36-åringen har krav på å få alle dokumenter oversatt til engelsk eller fransk — noe som har vært tidkrevende.
  Justisministerens signatur I siste instans må beslutningen om utlevering til et annet land tas av justisminister Krzysztof Kwiatkowski personlig. Saken måtte derfor forberedes hos statsadvokaten i Nowy Sacz og sendes til endelig avgjørelse hos departementet i Warsawa.

- Det er ikke formelt besluttet når selve utleveringen kan finne sted.  Men vi håper å få dette til i løpet av de nærmeste dagene.  I forhold til polsk lov, må saken være løst før en formel frist går ut den 10. november, sier en talsmann for det polske justisdepartementet til Dagbladet. 

Vedkommende, som ikke ønsker å få navnet sitt i avisa, legger ikke skjul på at presset fra norsk side har vært sterkt.

—Vi har lagt oss litt ekstra i selene for å få tingene på plass så hurtig som mulig, av hensyn til våre norske kolleger i politi og påtalemakt, sier talsmannen.

Politiadvokat Lars Østby i Follo Politidistrikt bekrefter overfor Dagbladet at han i dag ble muntlig informert om at alle formaliteter nå er falt på plass.

—Jeg har foreløpig ikke fått en konkret dato, men vi jobber med den siden.  Norske politifolk kommer til å reise til Warsawa for å hente den siktede der, så snart vi har mottatt dokumentene i saken, opplyser Østby.
  Bikkja kom tilbake Politiadvokaten bekrefter også at parets hund nå er tilbake i Norge. 

—Den saken ble løst uten politiets bistand, sier han.

Både norske og franske diplomater har vært involvert i spillet omkring "Micky", som måtte plasseres i karantene i 10 uker, før den for to uker siden kunne settes legalt på et fly til Norge. Hunden skal nå befinne seg hos Camilla Samira Olsens foreldre. Politiadvokat Østby sier at saken i første omgang må etterforskes ferdig, når den siktede er tilbake i Norge.

Under de avhørene som ble foretatt med ham da norske etterforskere var i Nowy Sacz få dager etter anholdelsen, avviste 36-åringen konsekvent å snakke om drapet eller de tingene som skjedde omkring dette.

-Jeg kan ikke si når saken vil komme opp for retten. Det er riksadvokaten som tar ut tiltalen, og det er opp til domstolen å finne en passende dato. I denne saken er jeg ganske sikker på at siktede vil bli sittende i varetekt fram til hovedforhandlingen, sier Lars Østby.

TRE MÅNEDER: 36-åringen hadde sikkert ikke regnet med et tre måneders opphold i polsk fengsel, da han etter drapet på Camilla Samira Olsen ble anholdt i Nowy Targ, i nærheten av grensa til Slovakia og Ukraina. Foto:Asbjørn Svarstad
TRE MÅNEDER: 36-åringen hadde sikkert ikke regnet med et tre måneders opphold i polsk fengsel, da han etter drapet på Camilla Samira Olsen ble anholdt i Nowy Targ, i nærheten av grensa til Slovakia og Ukraina. Foto:Asbjørn Svarstad Vis mer