Hentet av politi i Nidarosdomen

For første gang i historien har norsk politi gått inn i en kirke og hentet ut en asylant. En iraker som hadde gått i asyl i Nidarosdomen ble i natt hentet ut av politiet, med kirkens velsignelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Domprost Knut Andresen ba selv politiet hente irakeren som igår gikk inn i Nidarosdomen for å få asyl. Andresen sier til NTB at Domkirken ikke er et egnet sted for asylanter.

Domprost Andresen sier at han rådførte seg med biskop Finn Wagle før avgjørelsen om utkastelsen ble tatt.

Til Tyskland

Den irakiske asylsøkeren skal ha oppholdstillatelse i Tyskland til år 2000. Utlendingsdirektoratet ga 13. februar i år endelig avslag på mannens søknad om asyl i Norge. Ifølge Adresseavisen skal dette være bakgrunnen for at han i går gikk inn i Nidarosdomen for å få kirkeasyl, og samtidig innlede en sultestreik.

I Tyskland skal han ha fått avslag på søknad om innreisetillatelse for kone og sju barn som bor i Irak. Imorgen blir han etter planen sendt tilbake til Tyskland.

I ubalanse

Mannen skal ha vært i psykisk ubalanse. Etter avhør ved Trondheim politikammer ble mannen undersøkt av lege som ifølge politiet ikke vurderer mannens helsetilstand som alvorlig. Generalsekretær i NOAS (Norsk organisasjon for asylsøkere) Bjarte Vanvik har ikke hørt om liknende tilfeller i Norge. Den første som søkte om asyl i Nidarosdomen ble den første i norgeshistorien til å bli hentet ut av en kirke av politiet.

HENTET: Asylsøkeren ble hentet ut av Nidarosdomen med biskopens velsignelse.