USA-valg 2020:

- Hentet ham fra skraphaugen

USA-ekspert sier seg enig i Donald Trumps påstand: Barack Obama hentet Joe Biden ut av den politiske skraphaugen.

AVGJØRENDE: Politisk redaktør i Dagbladet, Geir Ramnefjell, mener Obama hadde innflytelse på valgkampen, men at også Bidens eget kandidatur har vært utslagsgivende. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag ble Demokratenes presidentkandidat Joe Biden utpekt som vinner av USAs presidentvalg 2020. USA-ekspert Hilmar Mjelde sier at Barack Obama hentet Biden ut av den politiske skraphaugen.

- Uten president Obama, ingen president Biden. Biden floppet som presidentkandidat i 1988 og 2008. Men da Obama valgte ham som visepresident, fikk Biden straks et springbrett til presidentembetet, sier Mjelde til Dagbladet.

USAS NYE PRESIDENT: USA har talt, Joe Biden blir USAs neste president. Dette hadde han å si på talerstolen etter seieren. Vis mer

Politisk skraphaug

Hilmar Mjelde er seniorforsker ved NORCE forskningssenter. Han påpeker at Biden blir den 15. presidenten i USA som tidligere har fylt rollen som visepresident.

- Trump sa at det var Obama som hentet Biden ut av den politiske skraphaugen. Det var ikke så hyggelig sagt, men det var helt korrekt.

LANGET UT: USAs tidligere president Barack Obama langet ut mot Donald Trump i hans første valgkamptale - og kalte blant annet Trumps TV-tall dårlige. Video: AP Vis mer

I strupen på Trump

USAs 44. president, Barack Obama, kastet seg for alvor inn i valgkampen da han seint i oktober avhold et valgkamparrangement i Philadelphia, som ligger i den viktige vippestaten Pennsylvania.

Dagbladet var til stede da Obama gikk til frontalangrep på president Donald Trump. Dette er var Obamas tydeligste angrep mot sin etterfølger i løpet av Trumps fire år i Det hvite hus.

- Han har brukt presidentskapet som et realityshow for å få oppmerksomhet, sa Obama og fortsatte:

- Dette er ikke noe realityshow. Dette er virkeligheten.

Obama trakk blant annet fram Trumps løgner, anklaget ham for planløshet og kritiserte hans håndtering av coronapandemien.

- Jeg har vært sint. Jeg har vært frustrert. Men jeg har ikke mistet håpet, sa han.

FØRSTE KVINNELIGE VISEPRESIDENT: USAs neste visepresident, Kamala Harris, gikk på talerstolen etter at seieren til demokratene var et faktum 7. november. Vis mer

- Enorm appell

Politisk redaktør i Dagbladet, Geir Ramnefjell, sier også at Obamas bidrag til Bidens valgkamp har hatt betydning.

- Det er klart at Obama har en enorm appell. At han kastet seg inn valgkampen da den gikk mot slutten, har nok definitivt hatt mye å si. Obama mobiliserte nok mange av de velgerne som ble veldig begeistret for ham i den perioden som han var president.

Ramnefjell sier at Obama betyr veldig mye for mange amerikanere, særlig minoritetsgrupper.

- Historisk sett er Obama en populær president. Samtidig har han veldig mange motstandere, så jeg tror også at Bidens eget kandidatur og hans egen figur som en slags samlende skikkelse som har klart å bygge en veldig bred koalisjon, har vært vel så avgjørende. Selvfølgelig har dette vært mer avgjørende enn Obama sitt bidrag.

BRØT SAMMEN: CNN-kommentator og tidligere rådgiver for Barack Obama, Van Jones, brøt sammen i TV-studioet da det ble bekreftet at Biden blir USAs neste president. Vis mer

Gratulasjoner

Lørdag uttalte Obama at han ikke kunne ha vært stoltere av å gratulere Joe og Jill Biden som USAs nye president og førstedame. Han gratulerte også Kamala Harris, som blir USAs første kvinnelige visepresident.

- I dette valget samlet amerikanere seg på en måte som vi aldri har sett før, under omstendigheter som vi aldri har opplevd før, uttalte Obama og fortsatte:

- For når han går inn i Det hvite hus i januar, så står han overfor ekstraordinære utfordringer, som ingen annen nyinnsatt president har stått overfor – en pandemi som herjer, et rettssystem og økonomi som preges av ulikhet, et demokrati i fare, og et klima under press.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer