Frode Berg

Hentet hjem av E-tjenesten

Frode Berg hevder han var på oppdrag for E-tjenesten og følte seg misbrukt av dem da han ble pågrepet i Russland. De fikk selv jobben med å hente ham hjem til Norge.

FØLSOMT: Overleveringen involverte tre stater og var en følsom sak. - Det var viktig at alt foregikk korrekt, sier Brynjulf Risnes. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

VILNIUS / OSLO (Dagbladet): Klokka 20.15 lørdag kveld landet et privatfly fra Vilnius på Gardermoen militære flyplass. Om bord på flyet var Frode Berg, hans norske advokat Brynjulf Risnes og rundt ti andre personer - flere av dem operative i den norske etterretningstjenesten.

Sikkerheten og hemmeligholdet rundt hjemreisen var enorm Ingen skulle vite hvor den spiondømte nordmannen oppholdt seg i Litauen og ingen skulle se ham i Norge.

Han er nå på et hemmelig sted på Østlandet sammen med sin kone Anita og datter Christina, der han vil forbli inntil videre.

Hemmelighold

Oppdraget med å få ham hjem forteller noe om absurditeten i Frode Bergs situasjon.

Det var Norges ambassadør til Litauen, Karsten Klepsvik, som fysisk gikk fram til grensa mellom Litauen og Russland, ved eksklaven Kaliningrad, for å hente Berg. Der var det operativt personell på både russisk og litauisk side.

Deretter ble han fraktet til et hemmelig sted i i utkanten av Vilnius, der han tilbrakte omkring halvannet døgn før returen til Norge.

E-tjenesten ansvarlig

Frode Bergs advokat Brynjulf Risnes bekrefter overfor Dagbladet at det var mannskaper fra E-tjenesten som hadde ansvaret for sikkerheten og oppgaven med å få Berg hjem.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer