Hentet opp lik - risikerer straff

KRISTIANSAND (Dagbladet): For å hjelpe fortvilte pårørende dykket Bjarte Vestøl til 67 meters dyp og hentet den druknede danske amatørdykkeren. Nå risikerer han straffeforfølgelse..

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg trodde jeg gjorde alle en tjeneste. Ikke minst de pårørende, sier Bjarte Vestøl (43).

Første pinsedag fikk en danske panikk og gikk til bunns under dykking til krigsvraket M/S «Seattle» i Korsvikfjorden øst for Kristiansand. Liket ble lokalisert så dypt at politiet rekvirerte miniubåt.

Etter ønske fra den omkomnes venner sa Vestøl, som er stuntdykker og har dykket 225 meter i fridykking, seg villig til å forsøke å finne den omkomne.

I stedet for å si takk, reagerte mannskapet på politibåten med sinne og arrestasjon da Vestøl kom til overflaten med den døde dykkeren.

Det bar rett til politikammeret der han ble avhørt som mistenkt. Vestøls kone, som kjørte dykkerbåten ut til vraket, ble innbrakt og kastet på glattcelle før avhør.

- Jeg ville bare hjelpe de fortvilte danskene som hadde mistet en kompis. De var svært interessert i at jeg skulle forsøke å hente ham opp så raskt som mulig, sier Vestøl.

Kriminalsjef Arne Pedersen ved Kristiansand politidistrikt bekrefter at Vestøl er mistenkt for lovbrudd:

- Jeg har foreløpig ikke satt meg inn i alle detaljer og kan ikke si sikkert hva vi konkret ender opp med. Det er på det rene at han har grepet inn i en etterforskning. Det har vi en egen bestemmelse som sier at det er det ikke anledning til. Videre har det vært vurdert om handlingen rammes av bestemmelsen som forbyr uvedkommende å bemektige seg et lik. I dette tilfelle var liket i politiets varetekt, sier Pedersen.

SKJELT UT OG ARRESTERT: Bjarte Vestøl dykket ned og hentet den omkomne kollegaen. Da han kom til overflaten, ble han skjelt ut av politiet og pågrepet.